Rodáci z Košíc majú mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj krajiny. Prevzali si štátne vyznamenanie


Foto: Rodáci z Košíc majú mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj krajiny. Prevzali si štátne vyznamenanie Foto: Facebook/Zuzana Čaputová

Prezidentka Zuzana Čaputová ocenila 33 osobností spoločenského, kultúrneho, ako aj športového života. Štátne vyznamenania udelila 14 ženám a 19 mužom, slávnostné odovzdávanie sa uskutočnilo v nedeľu 14. januára v budove Slovenskej filharmónie v Bratislave. Medzi ocenenými sa nachádzajú aj tri osobnosti, ktoré pochádzajú z Košického kraja. 

Eva Pavlíková (Kubošiová), herečka, speváčka

Rodáčka z Košíc účinkovala aj v množstve filmov, televíznych inscenácií či rozprávok. Otvorene komentuje spoločenské dianie a sebavedomo vyjadruje svoj občiansky postoj. Prezidentka jej udelila štátne vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky.

Eva Pavlíková (Kubošiová) od detstva chodila na balet, hrala na klavíri, spievala. V inscenácii Carmen v Opere Štátneho divadla v Košiciach účinkovala ako desaťročná. Na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) boli jej profesormi Karol Zachar a Viliam Záborský. Prvé divadelné skúsenosti získala ešte v košickom Malom divadelnom štúdiu.

Po skončení školy v roku 1983 nastúpila do hereckého súboru nitrianskeho Divadla Andreja Bagara a na jeho doskách pôsobí dodnes. Presadila sa najmä v inscenáciách režiséra Jozefa Bednárika, ktorý jej hneď od začiatku ponúkal zaujímavé úlohy.

Popri činohre spievala a tancovala v muzikáloch a úspešne venuje aj tvorbe v rozhlase, filme, televízii a dabingu. Svoje herecké skúsenosti zúročila aj ako pedagogička na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre.

V roku 1997 získala za svoje herecké majstrovstvo Cenu Literárneho fondu za titulnú postavu v hre F. G. Lorcu Plánka. V roku 2005 jej udelili Krištáľové krídlo v kategórii divadlo a audiovizuálne umenie za postavu Vicky v muzikáli Do naha v réžii Jozefa Bednárika, postavu Kate v hre Bezkyslíkovce v réžii Svetozára Sprušanského a postavu MC Kabaretiéra v muzikáli Kabaret opäť v réžii Jozefa Bednárika.



Peter Kerekes, režisér, dokumentarista

Autor dokumentárnych filmov disponuje vzácnym darom sprostredkovať nám realitu z nového uhla pohľadu. Rodák z Košíc si prevzal Pribinov kríž II. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky v oblasti filmu.

V rokoch 1991 až 1998 vyštudoval filmovú réžiu na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave, kde od roku 2003 tu pôsobí ako pedagóg. Pôvodne sa chcel venovať réžii hraného filmu, no napokon prevážil záujem o dokument, keď nakrútil svoj prvý dokumentárny film o slovenskom básnikovi Erikovi Grochovi.

Stal sa jednou z vedúcich osobností dokumentaristickej Generácie 90. Na konte má množstvo ocenených dokumentárnych filmov, je aj scenáristom, producentom a pedagógom. Známym je jeho film 66 sezón z roku 2003, ktorý mapuje príbeh dejín Starej plavárne v Košiciach.

Tiež dlhometrážny dokument Ako sa varia dejiny z roku 2008, za ktorý získal Zvláštnu cenu poroty na Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Hot Docs Toronto a tiež na ďalších prehliadkach a festivaloch. Legendárnemu hercovi venoval dokument Herec: Ivan Mistrík (2015), film Baťa, první globalista (2018) zase približuje originálnym spôsobom osudy známej podnikateľskej rodiny.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu