Separovanie po košicky. KVP-čkári sa hádajú kvôli kartónovej krabici


Foto: Separovanie po košicky. KVP-čkári sa hádajú kvôli kartónovej krabici Foto: Facebook/Košice - kuriozity a absurdity/ĽM

Kto by to bol povedal, že kartónová krabica bude dôvodom hádok a naštrebných vzťahov medzi ľuďmi. A síce to znie absurdne, je tomu skutočne tak. Konkrétne ide o fotografiu, ktorú na sociálnej sieti zverejnil zrejme Košičan. Tá zachytáva modrý kontajner na papier na sídlisku KVP zaprataný kartónovou krabicou. „Separujem ako pán a ostatní nech si trhnú…,” zaregoval k svojmu príspevku.

Chcel teda poukázať na to, že na jednej strane oceňuje niečiu snahu o recyklovanie, zároveň však neoceňuje aroganciu, kvôli ktorej už tento kontajner asi nikto viac nepoužije. Autor však zrejme netušil, čo týmto svojim príspevkom spôsobí.

Niektorí sa pri pohľade na fotografiu chytali za hlavu a hneď ozrejmili, v čom tkvie problém. „Ten človek je buď hlúpy alebo neskutočne arogantný…” zhodnotila Ružena. „Určite mu kleslo IQ,” zavtipkovala Magdaléna. „Takzvané lenivé ľudze, myslí, že to len bedňa pre jeho krabicu,” reagovala Ivana.


Z opačného spektra názorov videli niektorí komentujúci problém v niečom úplne inom. „V Košiciach separovať? Nepriamou úmerou k cenám za odpad. A bodka,” napísal Marek. Podobne reagoval aj Jozef: „V Košiciach čím viac ste separovali v minulých obdobiach, tým viac išli poplatky za smetie hore. Akú má mať potom občan motiváciu separovať?” „Čo máte všetci s tým separovaním, hlavne že to hodím do koša ne čo riešite zasa?” pýtala sa Nika.

Prienikovú množinu týchto názorov tvorili reakcie, ktoré dokonca vyzdvihli snahu danej osoby. „Aspoň sa trafil do správneho koša,” napísal Morten. „Aspoň to dal kam to patrí, väčšina ľudí si nedá ani tú námahu,” podelila sa o svoju skúsenosť Soňa.

Síce táto fotografia rozvírila vášne, je na uvážení každého z nás, či takéto správanie bude tolerovať a podporovať, alebo či je správne tľapkať sa po ramene za niečo, čo by malo byť pre každého samozrejmosťou. Nateraz len ostáva mementom, že niet sa čomu diviť, ako to v našom meste vyzerá, keď obyčajná kartónová krabica dokáže ponúknuť dva uhly pohľadu. Je teda chyba v systéme alebo v človeku?


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu