Košický maratón bude súčasťou olympiády v Paríži. Jeho príbeh bude vyrozprávaný svetu


Foto: Košický maratón bude súčasťou olympiády v Paríži. Jeho príbeh bude vyrozprávaný svetu Foto: kosice.sk

Košice sa chystajú na veľké športové udalosti, vďaka ktorým získajú významné miesto na medzinárodnej scéne. V spolupráci so Slovenským olympijským a športovým výborom (SOŠV) a Slovenskou plaveckou federáciou bolo počas tohto týždňa v Bratislave podpísané memorandum o organizovaní Majstrovstiev Európy do 23 rokov vrátane juniorského šampionátu, ktoré sa majú konať v roku 2025.

Tieto športové podujatia sa uskutočnia v prebudovanom Národnom olympijskom centre plaveckých športov v Košiciach (NOCKE), ktoré bude disponovať moderným 10-dráhovým krytým olympijským bazénom.


Anton Siekel, prezident SOŠV, sa vyjadril, že nový plavecký komplex bude pripojený k súboru národných športových centier, čím sa posilní infraštruktúra pre medzinárodné športové súťaže. Pôvodný plán zahŕňal len organizáciu Majstrovstiev Európy do 23 rokov, avšak spojenie s Majstrovstvami Európy juniorov umožní sústrediť sily na jedno veľké podujatie a minimalizovať tak potrebu cestovania do rôznych krajín.


Košický maratón v Paríži

Ďalšou významnou novinkou je, že Košice budú propagovať svoj Medzinárodný maratón mieru počas blížiacich sa olympijských hier v Paríži, kde sa uskutoční aj oslava 100. výročia maratónu. Táto prezentácia sa bude konať v Slovenskom dome v Paríži, čím sa uctí pamiatka Vojtecha Bukovského, ktorý košický maratón založil na základe inšpirácie z Olympijskych hier v Paríži v roku 1924.

„Chceme v stopách Vojtecha Bukovského ísť do Paríža a tam prerozprávať príbeh, ako malé mesto v strednej Európe dokázalo udržať maratón pri živote 100 rokov napriek všetkým problémom. Maratón prežil veľkú hospodársku krízu, svetovú vojnu, zmeny režimov. Spoločne pred celým svetom ukážeme, čo Slovensko a Košice dokázali,“ vysvetlil riaditeľ Medzinárodného maratónu mieru Branislav Koniar.

Primátor Košíc Jaroslav Polaček zdôraznil, že tieto memorandá nielen zvyšujú medzinárodnú prestíž Košíc, ale prispievajú aj k ekonomickému a turistickému rozvoju mesta.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu