Súd prepustil Tadžika, ktorý bol v záchytnom tábore v Sečovciach. Podľa Šutaja malo ísť o teroristu


Foto: Súd prepustil Tadžika, ktorý bol v záchytnom tábore v Sečovciach. Podľa Šutaja malo ísť o teroristu

V reakcii na nedávne udalosti v Moskve a rastúce bezpečnostné obavy s prichádzajúcimi sviatkami na Slovensku informoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok po pondelkovom zasadnutí Bezpečnostnej rady Slovenskej republiky o aktuálnej bezpečnostnej situácii.

Bezprostredne po útoku v Moske, ktorý mal byť motivovaný hlavne nábožensky, Slovensko prijalo zvýšené bezpečnostné opatrenia na všetkých kultúrnych, športových či iných podujatiach, kde by sa mohlo zhromažďovať väčšie množstvo ľudí. Posilnené sú aj policajné hliadky, ktoré monitorujú kostoly či vlaky prichádzajúce na Slovensko, ale tiež vykonávajú kontroly na hraniciach.

Na bezpečnostnej rade sa mali zaoberať aj zvýšením stupňa teroristického ohrozenia z druhého na tretí, to sa však neudialo, avšak príslušníci Policajného zboru i Slovenská informačná služba budú situáciu naďalej monitorovať.


K uvedeným krokom pristúpila rada aj v súvislosti so vstupom muža z Tadžikistanu na územie Slovenska, ktorý mal byť podľa zahraničnej spravodajskej služby napojený na terozimus. Podľa informácií od ministra sa tu dostal ešte v roku 2022 počas nekontrolovanej migračnej vlny a pátral po ňom aj Interpol.


Tadžik sa následne dostal do Nemecka, avšak v tomto roku ho vyhostili späť na Slovensko, kde bol umiestnený do záchytného tábora v Sečovciach. Tam čakal na rozhodnutie o jeho možnej extradícii.

Najvyšší súd mal však podľa najnovších informácií rozhodnúť v prospech Tadžika s tým, že išlo o ľudskoprávneho aktivistu, a preto ho zbavil obvinení z terorizmu a prepustil ho z väzby.

S touto informáciou konfrontoval Šutaja aj reportér počas dnešného vládneho rokovania v Galante, pričom minister uviedol, že „Najvyšší súd zrejme nemá také informácie, aké máme my zo spravodajských služieb.”



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu