Čo by ste sa chceli opýtať polície? HAKA prichádza so zaujímavou rubrikou


Foto: Čo by ste sa chceli opýtať polície? HAKA prichádza so zaujímavou rubrikou Foto: Facebook/HAKA - Nájdené ukradnuté vozidlá

Občianska organizácia HAKA (Hľadá sa auto, krádeže automobilov) je známa skupina na sociálnej sieti, ktorá sa dlhodobo zameriava na pomoc druhým pri odcudzení motorových i nemotorových vozidiel. 

Členovia skupiny pomohli vypátrať státisíce hľadaných áut, motocyklov, ale aj bicyklov, okrem toho pomáhajú aj inou formou. Prednedávnom im hrozil zánik, to sa však v poslednej chvíli podarilo zvrátiť. V spolupráci s príslušníkmi dopravnej polície najnovšie odpovedajú na zvedavé otázky od ľudí. Tí sa pýtajú na prepis vozidiel a všetko o dopravných predpisoch, prípadne rozoberajú situácie, s ktorými sa stretli na cestách.

Na otázky odpovedajú odborníci z radov polície, dlhoroční príslušníci dopravnej polície a prepisov vozidiel. Rubriku nazvali ONLINE poradca dopravy a môžete sa do nej zapojiť každý pondelok od 20:00 hod. do 23:00 hod. na sociálnej sieti v skupine HAKA. 

Otázky a odpovede

- Môžem dať tri autosedačky vedľa seba na zadné sedadlo? (Peter)

„Pokiaľ sa Vám autosedačky zmestia na sedačky a viete ich riadne upevniť bezpečnostným pásom, respektíve isofixom, ja v tom problém nevidím.“ 

- Môžem dieťa vo vajíčku prevážať na prednom sedadle, ak sa mi nedá vypnúť airbag? Prevažne ide o to, ak je matka s dieťaťom sama v aute. Ďakujem. (Michaela)

„Nie veru.“ (Dopravný odborník odkázal v tejto veci na webovú stránku, kde podrobnejšie vysvetľujú túto tému) 

- Rád by som sa opýtal, či je možné na osobné motorové vozidlo nasadiť pneumatiky s iným rýchlostným indexom, ako je uvedený v technickom preukaze. V mojom prípade mám v technickom preukaze zapísaný rýchlostný index H a zvažujem kúpu pneumatík s rýchlostným indexom V. (Roman)


„To, čo je zapísané v osvedčení o evidencii, musí sedieť s tým, čo máte na vozidle. Presnejšie: výrobca alebo zástupca výrobcu vozidla udáva alternatívy pneumatík, avšak AKCEPTUJE sa, aj keď je pri letných vyšší index.“

- Mám obytný automobil, na ktorého vedenie je potrebný vodičský preukaz skupiny C. Oprávnenie skupiny C mám. Musím mať všetky ostatné dokumenty (psychotesty, karta vodiča…) pre vedenie tohto vozidla? (Peter)

„Ak je to vozidlo kategórie N2 alebo N3, je potrebné byt držiteľom vodičského oprávnenia na skupinu C a mať platnú zdravotnú a psychotesty,“ odpovedal Dopravný poradca.

- Môžem použiť za zadným oknom svetelnú reklamnú tabuľku? Ledky sú biele. (Ján)

„Pokiaľ to nie je svetlo, ktorým oslňujete iných účastníkov, teoreticky by ste to mohli mať.”

Led svetlo, ktoré by chcel Ján použiť na zadnom okne auta. Foto: Ján Matečka/HAKA-Hľadá sa auto krádeže automobilov

- Som povinný nosiť doklad o zaplatení povinného zmluvného poistenia? Jasné, že kartu pri seba mám, lenže niektorí policajti chcú odo mňa doklad, iní nie. (Tomáš)

„Nie, netreba, treba mať pri sebe iba takzvanú zelenú kartu.“ 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu