Rekonštrukciu Spišského hradu stále nedokončili. Návštevníci sa dostanú len do niektorých častí


Foto: Rekonštrukciu Spišského hradu stále nedokončili. Návštevníci sa dostanú len do niektorých častí Foto: Facebook/SNM-Spišské múzeum v Levoči

Rekonštrukčné práce na Spišskom hrade boli prerušené v polovici roka 2022, keď Slovenské národné múzeum (SNM) odstúpilo od zmluvy s vtedajším zhotoviteľom prác. Problémom bolo dlhodobé a pokračujúce neuhrádzanie splatných záväzkov zhotoviteľa stavby voči svojim subdodávateľom.

Do dnešnej doby sa s opätovnou renováciu stále nezačalo. Tú spustia až po uzatvorení zmluvy s víťazným uchádzačom nového verejného obstarávania, ktorý je známy už od minulého roka.

Ako informuje spis.korzar.sme.sk, práce v sume 7,8 milióna eur by mali byť vykonané na románskom paláci a západných palácoch. Predpokladaný termín ich dokončenia je v roku 2026. Riaditeľ SNM Branislav Panis minulý rok v októbri uviedol, že s rekonštrukciou by sa opäť mohlo začať na jar tohto roka.


„Zmluva o dielo je v procese súčinnosti víťazného uchádzača pred podpisom, v zmysle podmienok verejného obstarávania. Po podpise zmluvy o dielo je možné začať s realizáciou prác v zmluvne stanovených termínoch,“ informoval námestník generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea pre Úsek komunikácie Jozef Bednár.

Tento rok kvôli rekonštrukcii budú návštevníci môcť navštíviť iba stredné a dolné nádvorie, horný hrad ostane uzavretý. Ako povedala riaditeľka SNM – Spišské múzeum v Levoči Dáša Uharčeková Pavúková, práce na hornom hrade prevádzku neobmedzia. „Snažíme sa stále viac a viac nachádzať tie priestory, ktoré by sme ešte mohli sprístupniť,” dodala. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu