FOTO: Chcete zažiť niečo netradičné? Navštívte vojenský bunker na Spiši a priblížte sa histórii


FOTO: Chcete zažiť niečo netradičné? Navštívte vojenský bunker na Spiši a priblížte sa histórii
Galéria: 15 fotiek
Foto: Facebook/Spišská Nová Ves/oficiálna stránka

Košický samosprávny kraj spolu (KSK) s Krajskou organizáciou cestovného ruchu Košice Región Turizmus predstavili novú turistickú atrakciu pre nadšencov vojenskej histórie na Spiši. Vďaka finančnej podpore 30 000 eur z grantového programu Terra Incognita bol obnovený a pre verejnosť sprístupnený vojenský bunker Schulerloch ÚŽ 6 pri Spišskej Novej Vsi.

Mesto zrevitalizovalo tento bývalý vojenský objekt a premenilo ho na fascinujúcu expozíciu, v ktorej sú návštevníkom predstavené vojenské artefakty a zdravotnícke vybavenie z obdobia 60. až 80. rokov minulého storočia.

Táto expozícia približuje činnosť Vojenského útvaru 3521, ktorý bol v tejto oblasti aktívny. Podľa predsedu KSK Rastislava Trnku je tento projekt dôležitým krokom k zachovaniu histórie a ponúka unikátne zážitkové vzdelávanie pre širokú verejnosť vrátane škôl a rodín s deťmi.

Podľa výkonnej riaditeľky organizácie Košice Región Turizmus Lenky Vargovej Jurkovej vojenské bunkre ako tento predstavujú vzácne historické artefakty, ktoré poskytujú hlboké ponaučenie z minulosti a súčasne slúžia ako most medzi generáciami.


„Vstup do bunkra bude bezplatný a dvere bude možné otvoriť dvoma spôsobmi. Pomocou čipu, ktorý je možné zapožičať si v Turistickom informačnom centre v Spišskej Novej Vsi, alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie AirKey,” uviedla župa. Záujemcovia o návštevu musia svoj príchod rezervovať vopred telefonicky alebo cez online formulár.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu