FOTO: Na centrálnom kríži na košickom Verejnom cintoríne sa podpísal čas. Teraz dostane novú podobu


FOTO: Na centrálnom kríži na košickom Verejnom cintoríne sa podpísal čas. Teraz dostane novú podobu
Galéria: 10 fotiek
Foto: Facebook/Košice - Mesto Košice

V posledných dňoch sa začali reštaurátorské práce na centrálnom kríži umiestnenom na Verejnom cintoríne na Rastislavovej ulici ako súčasť projektu revitalizácie tohto pietneho miesta.

Obnova plastiky ukrižovaného Krista si vyžadala investíciu 15 556 eur. Celý proces by mal trvať aspoň mesiac a zahŕňa dôkladné očistenie sochy, odstránenie starých náterov a domodelovanie poškodených častí, ktoré budú následne farebne zjednotené.

„Centrálny kríž je jedným z ústredných prvkov cintorína, pri ktorom sa pristaví takmer každý návštevník. Je na ňom vidieť rôzne poškodenia, neodborné úpravy v priebehu rokov a už si zaslúži obnovu a zreštaurovanie. Bude tak dopĺňať celý vynovený priestor, ktorý vznikne revitalizáciou cintorína,“ uviedol primátor Košíc Jaroslav Polaček. 

Súčasne informoval, že reštaurovanie sa neobmedzí len na kríž, ale dotkne sa aj vstupnej brány a historického trakčného stožiara. Snahou mesta je v čo najkratšom čase sprístupniť aj blízke parkovisko, pričom nechcú čakať až na skolaudovanie celého projektu.


Ako postupujú práce?

Projekt revitalizácie Verejného cintorína stojí takmer 1,6 milióna eur a jeho omeškanie bolo spôjené rôznymi komplikáciami. Aktuálne sa práce na cintoríne blížia ku koncu. Dokončili sa prístupové cesty a spevnené betónové plochy, ešte sa však pracuje na dokončení účelovej cesty vedenej od Južného cintorína k obradnej sále.

Taktiež sa finalizuje zatrávnenie parkoviska, verejné osvetlenie, parkovací systém, dopravné značenie a pridávajú sa nové prvky ako lavičky, mobiliár, predajné stánky a prístrešky pre trhovisko.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu