Rodičia šikanovaného Romana sa majú okrem prezidentky stretnúť s ďalšími politikmi


Foto: Rodičia šikanovaného Romana sa majú okrem prezidentky stretnúť s ďalšími politikmi Foto: Facebook/Zuzana Čaputová

V novembri 2023 ukončil svoj život na Základnej škole v Parchovanoch 15-ročný Roman po tom, čo bol dlhodobo šikanovaný spolužiakmi a zo strany školy pomoc neprichádzala.  V osudný deň skočil zo strechy školy, pričom dole na dvore stála jeho zúfalá mama a chlapec stihol aj posledný telefonát s otcom. Dominik Michalik, ktorý náhle prišiel o jediného syna, sa aj s manželkou po tragédii stretol s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a plánujú stretnutia aj s ďalšími politikmi.

Na čom ste sa s pani prezidentkou na stretnutí dohodli? 

V prvom rade sa chceme poďakovať pani prezidentke Zuzane Čaputovej, že nás osobne prijala, zaujímala sa o povahu a osobnosť nášho tragicky zosnulého Romanka. Nedá sa hovoriť o dohode. Diskusia o našom synovi Romankovi a tragédii, ktorá sa odohrala na pôde ZŠ v Parchovanoch, pani prezidentku zasiahla v prvom rade ako matku. Šok asi prišiel, keď pani prezidentka videla dve videá, ktoré natočili Romankovi spolužiaci v osudný tragický deň, nakoľko do tej doby nemala možnosť tieto videa vidieť.

Diskutovali sme o prevencii a edukácii nielen žiakov, ale aj pedagógov. Zhodli sme sa na tom, že tento smutno-tragický fenomén je neriešený desaťročia a toto je výsledok zlyhania nielen spoločnosti ako takej, ale aj systému školstva, kde treba urobiť razantné zmeny, aby sa to do budúcna neopakovalo. Edukácia a reedukácia by mala byť v tejto elektronickej dobe dôslednejšia ako kedykoľvek predtým.

Následne sa pani prezidentka mala stretnúť s ministrom školstva, ale nemám vedomosť o tom, ako dopadlo ich stretnutie. Ja by som bez podpory občanov SR a aj Slovákov, ktorí žijú v zahraničí, nič nezmohol. Len vďaka ich podpore a medializácii našej tragédie sme mali možnosť stretnúť sa s politikmi. 

Aké ďalšie stretnutia s politickými špičkami vás čakajú?

Stretnutia začali prijatím ministrom školstva Tomášom Druckerom, následne sme sa stretli s pani prezidentkou Zuzanou Čaputovou, o stretnutie sme požiadali aj ministra vnútra Matúša Šutaj Eštoka, ktorý na stretnutie delegoval prezidenta Policajného zboru Ľubomíra Soláka. O stretnutie sme požiadali aj premiéra Roberta Fica, avšak dodnes neprišlo vyjadrenie ohľadom stretnutia.


O ďalších stretnutiach dopredu zatiaľ nebudem informovať, ale plánujem iniciovať aj iné politické špičky k rokovaniu. Avšak tieto stretnutia, návrhy, postrehy sa podľa ich názoru nedajú pretaviť do reality v krátkej dobe, nakoľko im chýbajú adekvátne dáta. S tým osobne nesúhlasím, kedže dáta sa zbierali desaťročia a vyhodnotene mali byť dávno a aj opatrenia už sme mohli mať a tým by sa predišlo nielen našej tragédii, ale aj ďalším, ktoré boli, sú, ale v kútiku srdca dúfam, že už nebudú.

Je to len moje zbožné želanie, ale pokiaľ sa v čo najkratšej dobe neukotví do trestného zákona a trestného poriadku, ktoré budú chrániť naše deti pred agresormi, ďalším tragédiam sa nevyhneme. Viete, mám pocit, že dané stretnutia, ktoré sme absolvovali, mali len poukázať na splnenie akejsi pomyselnej politickej povinnosti nakoľko táto tragédia zasiahla celé Slovensko a je medializovaná, ale akejkoľvek pomoci a podpory sme sa dodnes nedočkali.

Dominik, otec zosnulého Romana, uverejnil na sociálnej sieti prosbu o finančnú pomoc pre jeho rodinu, keďže jeho manželka po tragédii nie je schopná pre psychický stav pracovať, Dominik sa o ňu musí starať a taktiež rieši veci spojené s tragickým prípadom jeho syna.

„V prvom rade sa chceme opätovne poďakovať všetkým ľuďom láskavého srdca, ktorí nám v tejto ťažkej chvíli pomáhajú nielen psychickou, ale aj finančnou podporou. Aj z toho mála sa nám snažia pomôcť v tomto tŕnistom boji za spravodlivosťou. Želáme si, aby sa už takáto tragédia neopakovala v žiadnej rodine,“ dodáva Dominik Michalik.

Rodine môžete pomôcť na tomto účte:

SK71 0900 0000 0051 5360 1547

Viac informácií o finančnej pomoci pre rodinu nájdete TU.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu