Mesto košickým záhradkárom zobralo kontajnery, boja sa nelegálnych skládok. Ľudia nosia smeti autobusom


Foto: Mesto košickým záhradkárom zobralo kontajnery, boja sa nelegálnych skládok. Ľudia nosia smeti autobusom Foto: Kosit, a. s.

Vzťahy medzi mestským úradom a obyvateľmi Košíc sú znova napäté. Kameňom úrazu sa stalo rozhodnutie mesta, ktorého výsledkom bolo odstránenie veľkokapacitných kontajnerov zo záhradkárskych osád. Spoločnosť Kosit na podnet mesta pristúpila k ich úplnému odstráneniu, a to bez oboznámenia občanov. Mesto na škrty argumentuje šetrením.

Rozhorčení Košičiania vedú o kroku mesta na sociálnych sieťach aj na verejnosti búrlivé diskusie. Nechápu, ako mohla radnica pristúpiť k takémuto kroku bez toho, aby o tom vôbec vedeli. Spoločnosť Kosit, ktorá je sprostredkovateľom služieb vývozu odpadu, sa odvoláva na mesto.

 „Mesto Košice v roku 2024 pristúpilo k optimalizácii počtu kontajnerov, pri záhradkárskych kontajneroch pristavovaných od marca do novembra, došlo k úplnému pozastaveniu,“ reagovali na otázky. Záhradkárov vyzvali, aby s odpadom nakladali v mieste trvalého bydliska.



Miestni sa búria, mestské časti nemajú dosť peňazí

„Tento problém je výsledok hospodárenia nášho primátora a jeho vojna s mestskými časťami. Ja som už kontaktovala starostu mestskej časti Sever. Odpoveď je, že nie sú peniaze a odpoveď primátora, že si to máme riešiť so starostom mestskej časti. Kompletne odstránili kontajnery a starší ľudia nosia smetie autobusom, aby ho mohli vyhodiť v meste,“ popísala svoj prípad pani Monika. 

Obyvatelia prejavili obavy o vznik nových nelegálnych skládok. Tvrdia, že nie každý si môže dovoliť luxus v podobe vyvážania odpadkov naprieč celým mestom. Majitelia záhrad sú totiž nútení odpad prenášať svojpomocne, aby ho mohli vyhodiť na mieste trvalého bydliska. To aj v prípade, ak na prepravu využívajú miestnu MHD.

„Bývame tu v záhradkárskej oblasti pod vežou, platíme si za odpad, cez zimu sme ho nosili dole, lebo sme vedeli, že tu kontajner nebude, ale ľudia z Podhradovej na mňa kričia, že čo si to dovoľujem, tam im vyhadzovať odpad,“ reagoval na sociálnej sieti Peter.

S otázkami, prečo mesto pristúpilo k tomuto kroku sme sa obrátili aj na hovorcu mesta Košice Dušana Tokarčíka. Na naše otázky zatiaľ mesto nereagovalo.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu