Košice ponúknu rodinám s deťmi staršie sociálne byty, zrekonštruuje ich Úsmev ako dar


Foto: Košice ponúknu rodinám s deťmi staršie sociálne byty, zrekonštruuje ich Úsmev ako dar Foto: Ilustračné foto/Pixabay

Vďaka spolupráci s charitatívnymi organizáciami zvýši mesto Košice kapacity sociálneho bývania pre rodiny s maloletými deťmi, ktoré si nemôžu dovoliť prenajať byty. V utorok na mestskom zastupiteľstve schválili poslanci prenájom šiestich hybridných bytov v neužívania schopnom stave pre Spoločnosť priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar.

„Zelenú dali takisto výpožičke pozemkov a budovy na Kórejskej ulici pre Arcidiecéznu charitu Košice, kde by malo vzniknúť ďalších päť bytov pre rodiny s deťmi,“ informuje mesto na sociálnej sieti.

Byty sa nachádzajú v mestských častiach Sever a Západ a ich výmera je od 19 do 22 metrov štvorcových. Úsmev ako dar ich dostane do prenájmu na pätnásť rokov, zrekonštruujú ich z vlastných nákladov a ďalej ich prenajmú tým, ktorí to potrebujú.



„Viackrát sme na túto tému rozprávali s šéfom Úsmevu ako dar pre východné Slovensko Radom Drábom. Boli sme veľmi radi, keď prišli s ponukou, že vedia získať externé zdroje na rekonštrukciu týchto našich bytov,” uviedla viceprimátorka Košíc Lucia Gurbáľová. Ako dodala, byty by mohli svoj účel plniť už tento rok.

Minulý rok mesto zrekonštruovalo štyri byty v mestských častiach Západ a Dargovských hrdinov. Nájomcov ešte nemajú, rozhodne o nich bytová komisia. Ďalšie byty chcú zrekonštruovať v priebehu tohto roka.

„Ich celkový počet bude závisieť od financií, ktoré na to vyčlenia poslanci v rozpočte na rok 2024,“ píše mesto. Schválená bola aj výpožička pozemkov a budovy na Kórejskej ulici pre Arcidiecéznu charitu Košice, kde svoj domov nájde ďalších päť až šesť rodín. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu