FOTO: Revolúcia v endoskopii na východe. Košická nemocnica otvorila špičkové centrum


FOTO: Revolúcia v endoskopii na východe. Košická nemocnica otvorila špičkové centrum
Galéria: 11 fotiek
Foto: Facebook/Zuzana Dolinková

Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura v Košiciach (UNLP) zažila významnú transformáciu, ktorá značne posunie hranice možností v oblasti diagnostiky a terapie gastrointestinálnych ochorení, teda ochorení spojených s problémami tráviaceho traktu. 

Vďaka modernizácii a rekonštrukcii sa nové endoskopické pracovisko stalo centrom s najnovšími technológiami umožňujúcimi pokročilé vyšetrenia a zákroky, čo prinesie lepšiu starostlivosť pre pacientov z celého východného Slovenska.

Slávnostné otvorenie pracoviska, ktoré sa uskutočnilo vo štvrtok 29. februára, sa nieslo v duchu optimizmu a pokroku v medicíne. „To, že odteraz budete môcť vyšetriť na Endoskopickom pracovisku UNLP v Košiciach pacientov najmodernejšími prístrojmi, ktoré umožnia včas zachytiť zhubné nádory, je pre pacienta oveľa lepšie. Liečba bude omnoho jednoduchšia a určite aj menej nákladná pre nemocnicu,“ uviedla ministerka zdravotníctva Slovenskej republiky Zuzana Dolinková.

Galéria: 11 fotiek

Investícia do novej techniky predstavuje takmer 1,2 milióna eur aj vďaka finančnej podpore od Ministerstva zdravotníctva. Táto suma umožnila nákup moderných endoskopických prístrojov a kompletnú rekonštrukciu ambulancií a pracovných priestorov, čo ocenia nielen pacienti, ale aj zamestnanci kliniky.


„Verím, že tu spolu s kolegami zachránime veľa ľudských životov. Ako dekan Lekárskej fakulty UNLP sa zároveň teším, že naši medici budú mať možnosť vidieť tie najšpičkovejšie výkony a že im to pomôže v rozhodovaní ostať pracovať na Slovensku,“ uviedol prednosta II. internej kliniky Peter Jarčuška.


Novinky na východe

Najmodernejšia generácia prístrojov na rádiologickom pracovisku rozšíri poskytované zákroky o najnovšie metódy, ktoré sa v rámci východoslovenského regiónu doposiaľ nevykonávali. Medzi najnovšie prístroje patria aj ultrazvukové systémy na vyšetrenie brušnej dutiny a pečene, ktoré umožnia presné meranie množstva tuku a stupňa väzivovatenia v pečeni.

Klinika tiež v poslednom roku zaviedla nové diagnostické a terapeutické metódy, ktoré otvárajú dvere pre rozvoj programu transplantácie pečene. Významnou súčasťou práce kliniky sú aj pravidelné multiodborové stretnutia, kde sa odborníci z rôznych oblastí spoločne venujú komplexnému prístupu k pacientom s ochoreniami pečene.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu