Prvý svojho druhu. Nový projekt v Trebišove zúžitkuje staré vrty na vykurovanie domovov


Foto: Prvý svojho druhu. Nový projekt v Trebišove zúžitkuje staré vrty na vykurovanie domovov Foto: ilustračné foto; unsplash.com/@realaxer

Za mestom Trebišov sa kedysi ťažil zemný plyn, v súčasnosti tam zostali iba nepoužívané ťažobné vrty. Tie by mohli ešte v tomto roku nájsť nové využitie, ktorým je vykurovanie a ohrev vody pre domácnosti, na čo poukázal portál Správy RTVS.

Investor, ktorý chce využiť 5 nepoužívaných vrtov, by mal na ich úpravu preinvestovať do dvoch miliónov eur.  Použitie starých vrtov ako výmenníkov tepla pre ohrev vody posudzoval aj rezort životného prostredia.

„Je pravda, že sme dali pozitívne súhlasné stanovisko, avšak stanovisko ešte nenadobudlo právoplatnosť,“ uviedol pre RTVS štátny tajomník envirorezortu Filip Kuffa a zároveň dodal, že investor dostal 28 podmienok, ktoré musí splniť.

Aktuálne má vrty vo vlastníctve spoločnosť NAFTA, ktorá by ich v prípade dlhodobého nevyužitia musela zlikvidovať. Vedúci jej oddelenia marketingu a komunikácie Martin Babulic pre televíziu povedal, že využitie nájdu najmä v lete, no vygenerujú iba jeden megawatt.


Ešte predtým, než projekt môžu uviesť do chodu, musia vybudovať potrubie medzi objektmi vrtov a kotolňou. Túto časť zabezpečí prevádzkovateľ systému centrálnej výroby a distribúcie tepla v meste, spoločnosť Trebišovská energetická.

Obdobný projekt na Slovensku doposiaľ neexistuje. „Veríme, že tento projekt prinesie významný posun vo využívaní geotermálnej energie. Podstata je znížiť uhlíkovú stopu,“ povedal pre televíziu RTVS primátor Trebišova Marek Čižmár.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu