Dve košické univerzity vyvinuli revolučnú batériu, ktorá prinesie lacnejšiu elektrickú energiu


Foto: Dve košické univerzity vyvinuli revolučnú batériu, ktorá prinesie lacnejšiu elektrickú energiu Foto: sjf.tuke.sk

Univerzita Pavla Jozefa Šafárika a Technická univerzita v Košiciach v spolupráci so súkromnou firmou začali minulý rok vyvíjať revolučnú prietokovú batériu, ktorú sa im podarilo úspešne dotiahnuť do konca.

Ekologickejšiu, silnejšiu a hlavne bezpečnejšiu batériu začnú na Slovensku vyrábať v sériovej výrobe už o dva roky. Závod chcú postaviť v Kysuckom Novom Meste.

Podľa portálu spravy.rtvs.sk je táto batéria oveľa ekologickejšia ako klasické lítiové baterky, a to vďaka elektrolytu, ktorý košickí vedci vyrobili na vodnej báze. Vďaka svojej veľkosti dokáže uskladniť elektrickú energiu až na niekoľko dní.

Batéria vie spraviť 20 000 cyklov, čo je podstatne viac ako klasické lítiové batérie… Celý koncept je založený na tom, že nemusíme znovu ťažiť materiál. Batérie nemusíme recyklovať, ale vieme ich znovu použiť,“ uviedol riaditeľ vývoja INO – HUB Energy Tomáš Košický.


Využiť by ju mohli aj rezidentské časti, v ktorých sa stavajú nové domy. Elektrickú energiu by tak čerpali oveľa lacnejšie.

Nemuseli by byť vôbec pripojení do siete, čiže každý ten dom by mal napríklad solárne panely. Tá energia by sa uskladňovala do veľkej batérie, ktorá by potom poskytovala energiu počas celého dňa,“ vysvetlila chemička z UPJŠ Andrea Straková Fedorková.

Jednou z výhod je, že prietoková batéria je ekologickejšia a bezpečnejšia. Ak sa o dva roky začne sériová výroba týchto batérií, zníži sa tak závislosť Slovenska od dodávateľov komponentov z Ázie.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu