Spoločnosť Wizz Air ruší niektoré letecké linky z Košíc , mesto hľadá alternatívne spojenia


Foto: Spoločnosť Wizz Air ruší niektoré letecké linky z Košíc , mesto hľadá alternatívne spojenia Foto: ilustračné

Spoločnosť Wizz Air začala do Košíc lietať 17. septembra 2013 vďaka aktívnej spolupráci mesta Košice a Letiska Košice. Prvou otvorenou destináciou bol Londýn Luton, kde sa okamžite potvrdil obrovský dopyt po tejto linke a frekvencia letov bola v priebehu niekoľkých mesiacov navýšená z dvoch na sedem letov týždenne. Táto linka bola zo strany mesta Košice podporená prostredníctvom oblastnej organizácie cestovného ruchu Košice Turizmus.

Išlo o prvý projekt na Slovensku, kedy sa úsilie Letiska Košice a mesta Košice resp. oblastnej organizácie Košice - Turizmus podarilo spojiť. Výsledkom je úspešná linka, ktorá je už prevádzkovaná bez akejkoľvek podpory a od jej otvorenia ju využilo viac než 500 tisíc cestujúcich. „Sme veľmi sklamaní z toho, že Wizz Air ruší linky z Košíc do Kolína, Tel-Avivu a Doncastru Shefieldu. Pre Letisko Košice budeme tak ako aj v minulosti nápomocní, aby sme čím skôr našli náhradu za tieto úspešné spojenia,” uviedol Richard Raši primátor mesta Košice.

Úspešná linka do Londýna bola impulzom pre ďalší rozvoj leteckej dostupnosti Košíc aj celého východného Slovenska. 

Spoločnosť Wizz Air otvárala ďalšie linky a do Košíc začali lietať aj nové sieťové letecké spoločnosti: Poľské aerolínie LOT a Turkish Airlines. Ďalším projektom, ktorý si vyžadoval aj finančnú participáciu, bolo historicky prvé priame letecké spojenie Košíc s Nemeckom, a to konkrétne linka z Košíc do Kolína nad Rýnom. Mesto Košice sa spojilo s Košickým samosprávnym krajom a prostredníctvom svojich organizácií cestovného ruchu (Košice Turizmus a Košice Región Turizmus) túto linku podporili.

„Z hľadiska cestovného ruchu je veľkou stratou každá zrušená linka, ktorou lietali turisti do Košíc. Obzvlášť keď pozitívny prínos v počte návštevníkov Košíc z týchto liniek už bol v turizme viditeľný. Jedným z mála pozitív na súčasnej situácii je to, že ostatní dopravcovia, lietajúci do Košíc, ponúkajú alternatívne spojenia, napríklad do Tel Avivu sa dá veľmi pohodlne z Košíc odletieť na palube Turkish Airlines a do Kolína, resp. okolitých miest, na palube Austrian Airlines, Českých Aerolínií alebo Poľských Aerolínií LOT,” dodala Ranáta Lenártová viceprimátorka mesta Košice a predsedníčka Správnej rady organizácie Košice - Turizmus.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Košice