Oči k oblohe! Okrem hokeja je dnes na programe aj nebeské divadlo. Takúto polárnu žiaru ste ešte nevideli


Foto: Oči k oblohe! Okrem hokeja je dnes na programe aj nebeské divadlo. Takúto polárnu žiaru ste ešte nevideli Foto: canva.com

Záver týždňa môžete dnes zavŕšiť nielen sledovaním hokeja, ale aj oblohy. Predpovede naznačujú, že na území Slovenska uvidíme mimoriadne silnú polárnu žiaru, ktorá môže byť najintenzívnejšiou viditeľnou voľným okom v tomto roku. Je dosť možné, že polárna žiara bude na oblohe svietiť tri dni po sebe. Dôvodom sú slnečné erupcie.

„Slnko sa nachádza vo svojej veľmi aktívnej fáze a v týchto dňoch dochádza k viacerým slnečným erupciám, v dôsledku čoho hviezda chrlí výrony koronálnej hmoty (CME). Aktuálne naša hviezda vyvrhla veľké množstvo plazmy z obrovskej slnečnej škvrny AR3664 naším smerom,“ informuje portál imeteo.sk na svojom webe.

Polárnu žiaru môžeme pozorovať už dnes večer alebo v sobotu v skorých ranných hodinách. Existuje aj možnosť, že sa nám žiara ukáže aj v nedeľu. Najjasnejšia by mala byť v sobotu. „Aj keď je polárnu žiaru pomerne ťažké predpovedať, zatiaľ je najväčšia šanca na pozorovanie polárnej žiary v sobotu, kedy by mohla obloha krásne hýriť farbami,“ priblížili z imeteo.

Pripravte si skorý budík a fotoaparáty, pretože takéto jedinečné nebeské divadlo sa už nemusí opakovať. Nečakajte však zelenú farbu, v našich končinách uvidíte skôr červené, ružové či fialové odtiene.


Problémom pri viditeľnosti môže byť slabá oblačnosť, ktorú meteorológovia na Slovensku dnes večer očakávajú. Odborníci však predpovedajú, že oblačnosť by mala začať po 22:00 hod. postupne miznúť. O polnoci už bude jasno v Trenčianskom aj Žilinskom kraji. V sobotu nadránom meteorológovia očakávajú jasno na celom území Slovenska.

Čaká nás teplý a slnečný víkend

Včera sme opäť zažili slnečný deň s príjemnými jarnými teplotami. Tie vystúpili na 18 až 23 stupňov. Chladnejšie bolo na Orave a Spiši, kde mali maximálnu teplotu 16 stupňov. Dnes sa teploty budú pohybovať medzi 20 až 23 stupňami. Na severe Slovenska bude najvyššia denná teplota okolo 17 stupňov. 

Podobné počasie nás čaká aj v sobotu, kedy bude príjemných 19 až 24 stupňov. Horšie počasie môžeme očakávať v nedeľu večer, kedy príde studený front aj búrky.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu