Vieme, kedy budú Košičania jazdiť novými elektrobusmi. Košický dopravca získal 14-miliónovú dotáciu


Foto: Vieme, kedy budú Košičania jazdiť novými elektrobusmi. Košický dopravca získal 14-miliónovú dotáciu Foto: kosice.sk

Už budúci rok budú Košičania jazdiť novými elektrobusmi. Žiadosť Dopravného podniku mesta Košice o nenávratný finančný príspevok vo výške takmer 14 miliónov eur na nákup nových elektrobusov odkleplo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie. Túto žiadosť podali poslanci košického mestského zastupiteľstva ešte v septembri minulého roka. 

Vďaka spoločnej snahe tak budú Košičania už počas ďalších letných prázdnin jazdiť bezemisnou a ekologickou dopravou. Príchod jedenástich nových elektrobusov pomôže znížiť počet vozidiel na dieslový pohon približne o polovicu. Nízkopodlažné autobusy budú disponovať aj klimatizáciou či smart technológiami, vďaka čomu bude cestovanie komfortnejšie a jednoduchšie.

Nové elektrobusy budú obsluhovať linku 71 z Lingova na zastávku Kláštor na KVP, respektívne linku číslo 72 z Lingova na Grunt v Myslave. 



Projekt bol spracovaný pre vytvorenie čisto elektrickej trakcie na bývalých trolejbusových linkách. Vnímame to ako prvý krok k elektrifikácii týchto i ďalších liniek. Takto zabezpečíme prevádzku vozidiel v rámci ,celodenných služieb’ bez potreby dobíjania elektrobusov v depe na Hornádskej. Tam sa budú nabíjať len v nočných hodinách. Rýchle nabíjanie počas prestávok na konečných zastávkach bude zabezpečené novou dobíjacou infraštruktúrou,“ ozrejmil poverený generálny riaditeľ DPMK Roman Danko.

Ďalej dodal, že aktuálne sa dokončuje verejná súťaž na dodanie elektrobusov vrátane dobíjacej infraštruktúry. Ak všetko pôjde podľa plánov, už budúci mesiac by mohla byť podpísaná zmluva s víťaznou spoločnosťou, ktorá bude mať rok na to, aby vozidlá dodala.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu