Zamestanci RTVS reagujú na pripravovanú novelu. Už 600 z nich podpísalo spoločné vyhlásenie


Foto: Zamestanci RTVS reagujú na pripravovanú novelu. Už 600 z nich podpísalo spoločné vyhlásenie Foto: Úrad vlády

Zamestnanci RTVS reagujú na pripravovanú novelu ministerky Martiny Šimkovičovej, spoločné vyhlásenie podpísalo už 600 pracovníkov. Myslia si, že zmeny môžu znamenať politické ovládnutie pre akúkoľvek vládnu moc.

Šimkovičovej návrh má RTVS zrušiť a nahradiť ju novou STaR (Slovenská televízia a rozhlas). Novela sa aktuálne nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Okrem iného mení aj počty v kontrolnej rade v prospech vládnej moci a vytvára úplne nový orgán - Programovú radu. Riaditeľa STaR by bolo možné odvolať aj v prípade, ak „opakovane konal v rozpore s rozhodnutím rady.“ Rada však bude môcť riaditeľa odvolať aj bez udania dôvodu. 

„My, podpísaní zamestnanci a externí spolupracovníci RTVS, preto žiadame predkladateľa – ministerstvo kultúry, aby stiahlo daný návrh z pripomienkového konania,“ píšu vo vyhlásení. Ministerku zároveň žiadajú, aby ministerstvo vytvorilo prostredie pre celospoločenskú diskusiu o budúcnosti verejnoprávneho média. 

Vyhlásenie zamestnancov a externých spolupracovníkov RTVS

Návrh Zákona o Slovenskej televízii a rozhlase prináša významné zmeny. Má sa zmeniť zloženie Rady RTVS a spôsob jej voľby, rovnako aj voľby generálneho riaditeľa, ktorého by bolo možné odvolať aj bez udania dôvodu. Má tiež vzniknúť nový orgán - Programová rada s kompetenciou kontrolovať vysielanie a zasahovať do spravodajského aj ďalšieho vysielania.

Praktickým dôsledkom navrhnutých zmien môže byť nástroj na politické ovládnutie RTVS pre akúkoľvek vládnu moc. Pritom slobodné a nezávislé verejnoprávne médiá majú slúžiť všetkým občanom Slovenska, nie mocenským ambíciám ktorýchkoľvek strán.


Toto vyhlásenie je vyjadrením znepokojenia ľudí, ktorí sa snažia profesionálne a poctivo vykonávať svoje zamestnanie, povolanie a pre mnohých aj poslanie.

Aj opakovaná najväčšia dôveryhodnosť nášho spravodajstva je pre nás v tomto smere potvrdením zmysluplnosti našej práce a aj zadosťučinením. Našou snahou je zabezpečenie kvalitnej budúcnosti verejnoprávnych médií na Slovensku.

My, podpísaní zamestnanci a externí spolupracovníci RTVS, preto žiadame predkladateľa – ministerstvo kultúry, aby stiahlo daný návrh z pripomienkového konania a aby v spolupráci s RTVS vytvorilo prostredie pre celospoločenskú diskusiu o budúcnosti verejnoprávneho média ako garanta nezávislej novinárskej a kultúrnej tvorby. Prvým predpokladom je vytvorenie mechanizmu pre zodpovedné riadenie nezávislé od politickej moci a stabilné financovanie aj po zrušení tzv. koncesionárskych poplatkov, ktoré boli jedným z pilierov verejnoprávnosti.

Chceme naďalej slobodne tvoriť, zachovávať pluralitu názorov a pracovať bez obmedzení alebo strachu. 

Ďakujeme za pochopenie a podporu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu