FOTO: Stovky Košičanov spomínalo na zosnulého kardinála Tomka. Na jeho počesť odhalili pamätný epitaf


FOTO: Stovky Košičanov spomínalo na zosnulého kardinála Tomka. Na jeho počesť odhalili pamätný epitaf
Galéria: 13 fotiek
Foto: Facebook/Košice - Mesto Košice

Košickí veriaci si pripomenuli 100. výročie narodenia zosnulého kardinála Jozefa Tomka, významného cirkevného hodnostára, ktorý mal za Slovensko najväčší vplyv vo Vatikáne.

Jozef Tomko sa narodil 11. marca 1924 v obci Udavské neďaleko Humenného. Jeho životná cesta skončila 8. augusta 2022 v Ríme, kde zomrel vo veku 98 rokov, avšak jeho posledným želaním bolo odpočívať v Dóme svätej Alžbety v Košiciach. Jeho želanie bolo naplnené a jeho pozostatky sú uložené v krypte košického dómu.

Počas predošlého víkendu, v predvečer jeho stého narodenia, sa v košickej katedrála konala pamätná svätá omša, ktorej sa zúčastnili stovky veriacich aj vedenie mesta Košice. 


Významnou súčasťou pietneho aktu bolo odhalenie nového epitafu venovaného zosnulému kardinálovi, ktorý je situovaný v zadnej časti katedrály. Epitaf od uznávaného sochára Otta Szabóa je doplnený o reliéf zobrazujúci život kardinála a jeho biskupské motto „Ut Ecclesia aedificetur“ v preklade „Aby Cirkev rástla”.

Táto omša bola súčasne venovaná aj spomienke na nedožité deväťdesiate narodeniny emeritného košického arcibiskupa Alojza Tkáča, ktorý skonal 23. mája 2023.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu