Po košických cestách jazdí auto s „ŠPZ-kou", ktorá poburuje ľudí. Polícia v tom problém nevidí


Foto: Po košických cestách jazdí auto s „ŠPZ-kou", ktorá poburuje ľudí. Polícia v tom problém nevidí Foto: kosice.korzar.sme.sk

Košičanov pobúril pohľad na luxusné vozidlo značky BMW X7 zaparkované v lukratívnej štvrti mesta. Na zaparkovanom aute bolo totiž evidenčné číslo v tvare MOCKBAZ. V azbuke to znamená hlavné mesto Ruska, za ním pokračuje písmeno Z, ktoré sa objavuje na ruskej bojovej technike vo vojnou sužovanej Ukrajine.

Počas rodinnej prechádzky sme si všimli luxusné BMW s ruským znakom a symbolom ruskej invázie. Zaujímalo by ma, kto a prečo tak teatrálne obhajuje násilie,“ napísal Košičan do redakcie portálu kosice.korzar.sme.sk.

Podľa Trestného zákona hrozí človeku, ktorý propaguje skupiny smerujúce k potlačeniu základných práv a slobôd, odňatie slobody na jeden až päť rokov. Prezídium Policajného zboru však tvrdí, že je všetko v poriadku.

Evidenčné číslo nebolo posúdené ako nesúladné s ustanoveniami zákona o cestnej premávke… Moskva ako hlavné mesto v tomto kontexte nie je chápané ako hnutie,“ uviedla pre portál hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová.


K sporu sa vyjadril aj majiteľ vozidla, ktorý skonštatoval, že študoval na vysokej škole v Moskve a prežil tam najkrajšie obdobie života. To, ako vníma konflikt na Ukrajine nešpecifikoval. Podľa exministra obrany Jaroslava Naďa by také auto jazdiť nemalo.

Z právneho hľadiska si majiteľ vozidla nepochybne vedel obhájiť tieto akože nič neznamenajúce písmená na evidenčnom čísle. Obhájiť cielené a vedomé propagovanie ruského vojnového režimu je už náročnejšie. Vozidlo s takouto značkou by určite nemalo byť na našich cestách,“ vyjadril sa pre portál J. Naď.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu