Košice majú sídlisku KVP vyplatiť vyše 220-tisíc eur. Mesto očakáva verejné ospravedlnenie


Foto: Košice majú sídlisku KVP vyplatiť vyše 220-tisíc eur. Mesto očakáva verejné ospravedlnenie Foto: Facebook/Ladislav Lörinc posunie Košice vpred/úprava redakcie

V druhom najväčšom meste aktuálne prebieha vojna medzi magistrátom a košickými mestskými časťami. Dôvodom sú nevyplatené podielové dane zo strany mesta Košice. V nadväznosti na tieto problémy reagovalo sedem z 22 mestských častí podaním podnetu na krajskú prokuratúru.

Prvým úspešným krokom sa pochválil starosta mestskej časti Sídlisko KVP Ladislav Lörinc, ktorý už niekoľkokrát uviedol, že krátenie daní sa najvýraznejšie dotklo práve tejto samosprávy. Na sociálnej sieti dnes (30. 1.) zverejnil platobný rozkaz vydaný Okresným súdom Banská Bystrica. Vyplývajúc z neho bolo mestu Košice prikázané vyplatiť mestskej časti viac ako 220-tisíc eur na podielových daniach. Zároveň musí mesto zniesť náklady spojené so súdnym konaním vo výške 6 631 eur. 


V reakcii na uverejnený dokument reagovali používatelia sociálnych sietí pod starostovým príspevkom priaznivo smerom k vyplateniu požadovaných financií. Naopak, negatívne komentáre sa týkali výšky súdneho poplatku, ktorý bude zaplatený z mestského rozpočtu.

Vedenie mesta má 15 dní na to, aby uvedenú sumu zaplatilo, prípadne podalo odpor proti rozhodnutiu.  Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné,“ pre TASR to potvrdila hovorkyňa súdu Nina Uhrovičová.

Mesto sa plánuje odvolať

„Voči platobnému rozkazu podáme odpor, v ktorom súdu vysvetlíme legitimitu a právne opodstatnenie nášho postupu vo veci vyplácania podielových daní. Následne bude platobný rozkaz automaticky zrušený tak, ako bol automaticky vydaný iba na základe tvrdenia jednej strany,“ uviedlo mesto v reakcii na medializované informácie.


V stanovisku ďalej uvádza, že reakcia starostu vychádza z nedostatku jeho odbornej spôsobilosti, čím môže vystaviť mestskú časť zbytočnému riziku platenia súdnych trov a poplatkov v tisíckach eur, čo je v čase, kedy je potrebné optimalizovať svoje výdavky, nehospodárne. 

„Mestské časti, tak ako aj KVP, dostali v roku 2023 do svojich rozpočtov viac peňazí ako očakávali. Preto sme presvedčení, že žiadna z nich nebola ukrátená a túto tému zneužívajú na rozoštvávanie spoločnosti a na svoje vlastné politické hry a zviditeľnenie sa,“ vysvetlilo mesto. 

Mesto zároveň tvrdí, že koná zákonne v zmysle zavedeného finančného krízového režimu a mestským častiam neposlalo tú časť peňazí, ktorú ono samo nedostalo od štátu. Podľa slov magistrátu boli starostovia o tejto skutočnosti informovaní.

„Očakávame, že po nekonečných verejných útokoch na vedenie mesta Košice a jeho zamestnancov príde po právoplatnom rozhodnutí príslušných orgánov na rad aj verejné ospravedlnenie zo strany aktérov tejto nezmyselnej štvavej kampane,“ uzavrelo mesto v stanovisku.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu