Slovensko opäť potrápi saharský piesok. Zhorší viditeľnosť a zmení farbu oblohy


Foto: Slovensko opäť potrápi saharský piesok. Zhorší viditeľnosť a zmení farbu oblohy Foto: Facebook/Unsplash

Na slovenské územie opäť prišiel saharský prach. Zotrvá u nás do konca týždňa a jeho čiastočky budú podľa portálu iMeteo.sk padať spoločne s kvapkami vody. Do Európy sa prach dostal z ďalekého afrického kontinentu. V nasledujúcich dňoch by mohol zhoršiť dohľadnosť a dokonca aj zmeniť farbu oblohy. 

Západ či východ slnka tak na pár dní nebude štandardne ružovo-oranžový, ale bude mať žltkastý nádych saharského piesku. Ten sa bude usádzať na všetky dostupné plochy, najmä terasy, balkóny či autá. Odporúčame si preto vozidlá, cennosti a iné objekty schovať, pokiaľ sa chcete vyhnúť ich dôkladnému umývaniu. S pieskom by sme sa mali rozlúčiť až v nedeľu, v závere týždňa.

Ako piesok správne odstrániť?

O prítomnosti saharského piesku sme informovali už na konci januára. Piesok by ste z auta v žiadnom prípade nemali odstrániť prstami, pretože jemné častice môžu na vrstve laku zanechať ryhy. Čelné sklo by ste mali vyčistiť ešte predtým, než použijete stierače, aby ste predišli poškodeniu skla a gumičiek.

Odporúča sa povrch opláchnuť vodou a až potom použiť saponát. Ideálne je piesok stierať v 45-stupňovom uhle. Samozrejme, využiť môžete aj služby profesionálnej autoumyvárne.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu