Na školskej záhrade košického gymnázia rastú žlté kvietky. Sú síce nenápadné, no nesú hlboký odkaz


Foto: Na školskej záhrade košického gymnázia rastú žlté kvietky. Sú síce nenápadné, no nesú hlboký odkaz Foto: Facebook/Súkromné gymnázium Katkin park 2, Košice

V areáli Súkromného gymnázia Katkin park v Košiciach rastú drobné žlté kvietky. Na tom by nebolo nič nezvyčajné, no predsa len je za tým hlbšia myšlienka.

Gymnázisti spolu so svojím učiteľom vysadili v školskej záhrade ešte v roku 2022 cibuľky kvetov, z ktorých počas jari vyrastú krókusy.

Týmto krokom sa zapojili do celoeurópskeho projektu, ktorý zastrešuje organizácia Holocaust Edication Trust Ireland. Tá poskytuje cibuľky týchto žltých kvetov, ktoré účastníci zasadia na pamiatku jeden a pol milióna židovských detí, ktoré zahynuli počas holokaustu.


„Žlté kvety pripomínajú žlté Dávidove hviezdy, ktoré boli Židia počas nacistickej nadvlády nútení nosiť,“ vysvetľuje symboliku škola.

Krókusy kvitnú približne v čase Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu. Aj takouto malou a na prvý pohľad nenápadnou pripomienkou možno podľa školy priblížiť tému holokaustu a zvýšiť povedomie o nebezpečenstve rasizmu a všetkých foriem predsudkov a diskriminácie.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu