VIDEO: Slovenská šperkárka darovala košickým študentkám netradičný darček proti obťažovaniu


Foto: VIDEO: Slovenská šperkárka darovala košickým študentkám netradičný darček proti obťažovaniu Foto: UPJŠ

Študentky a zamestnankyne Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach dostali k dnešnému Medzinárodnému dňu žien netradičný darček. Škola tak urobila v spolupráci s najznámejšou slovenskou šperkárkou a dizajnérkou Petrou Toth, ktorá šokovala aj samotnú Shiffrinovú korunkou pre víťazku tohtoročného Svetového pohára ženského lyžovania v Jasnej. Tentokrát z jej dielne vzišiel ďalší netradičný produkt.

                                    ROZHOVOR S PETROU TOTH NÁJDEŠ TU.

V areáli na Moyzesovej ulici umiestnili krabicu plnú píštaliek, ktoré sú voľne k dispozícii zástupkyniam ženského pohlavia.

„Tento rok sme neurobili šperky oslavujúce ženy, pretože cítime, že je tu dôležitejšia téma, na ktorú chceme poukázať. Medializované aj nemedializované prípady obťažovaní či znásilňovaní nás prinútili sa zamyslieť, ako by náš ateliér vedel pomôcť,“ uviedla Petra Toth, ktorá predstavila ich nový projekt #Píšťalka.

Zameraný je na pomoc mladým ženám, aby každá, ktorá sa cíti v ohrození, mohla dať signál svojmu okoliu, že niečo nie je v poriadku. V pláne je dostať núdzové píšťalky do čo najviac škôl, kde budú bezplatne k dispozícii.

Druhý stojan s píšťalkami sa nachádza na Ekonomickej univerzite v Bratislave. Postupne by však mali pribúdať na ďalších školách.


Hovorkyňa košickej univerzity Laura Hoľanová uviedla, že vedenie školy podporuje priaznivé pracovné prostredie s dôrazom na zachovanie rozmanitosti, spravodlivosti a rovnosti. Odmieta akékoľvek formy diskriminácie, obťažovania a násilia voči ženám. Rovnako sa snaží zvyšovať povedomie o týchto témach a ich relevancii.

Pri príležitosti dňa žien zorganizovali v spolupráci s Rádiom Regina Východ verejnú nahrávku Ženy sa čítajú, ktorá bude odvysielaná v éteri na Veľkonočný pondelok. Počas tohto týždňa sa na akademickej pôde konali aj série prednášok (nielen) o ženách v rôznych oblastiach vedy a poznania, o rodovej rovnosti a rôznosti v kontextoch skúmania, myslenia, spoločnosti a kultúry. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu