Slovensko čaká mimoriadne teplá sobota. Nedeľa prinesie diametrálne odlišné počasie


Foto: Slovensko čaká mimoriadne teplá sobota. Nedeľa prinesie diametrálne odlišné počasie Foto: Ilustračné foto/pexels.com

Február priniesol počasie, ktoré je pre naše územie priam nezvyčajné. Ako uvádza portál iMeteo.sk, aktuálne sme svedkami najteplejšieho začiatku februára v histórii meteorologických meraní. Podobný prípad sme zažili aj v roku 2021, kedy sa teploty vyšplhali až na viac ako 20 stupňov Celzia. Uvedený teplotný extrém bol však zaznamenaný až koncom mesiaca.

Počas uplynulých dní sa teploty vyšplhali nad hranicu viac ako 15 stupňov Celzia. Na juhozápade merania poukázali aj na viac ako 17 stupňov Celzia.

Mimoriadne teplá vzduchová hmota roztopila snehovú pokrývku aj z vyššie položených oblastí. V priebehu dneška vytiahneme jarné kabáty, pričom počasie na našom území bude jasné až polooblačné.


Priemerné teploty dosiahnu 8 až 14 stupňov Celzia. Na západnom Slovensku sa však ortuť v teplomeroch môže dostať na 15 až 20 stupňov Celzia.

Naopak, nedeľa prinesie diamatrálne odlišné počasie. Nad Talianskom sa bude prehlbovať mohutná tlaková níž, ktorá prinesie do viacerých oblastí Stredozemného mora intenzívny dážď. Sprevádzať ho môžu dokonca aj búrky.

Na Slovensku bude najintenzívnejšie pršať na južných návetriach prevažne v Banskobystrickom kraji. Do pondelkového rána môžu v danej oblasti spadnúť desiatky milimetrov zrážok. Dážď sa nevyhne ani horským oblastiam.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu