Slováci budú mať ľahšie peňaženky. Za cigarety či sladené nápoje zaplatia viac


Foto: Slováci budú mať ľahšie peňaženky. Za cigarety či sladené nápoje zaplatia viac Foto: Úrad vlády SR

Predseda vlády Robert Fico a šéf rezortu financií Ladislav Kamenický po kontrolnom dni na Ministerstve financií SR potvrdili, že Slovensko čaká budúci rok konsolidácia verejných financií na úrovni jedného percenta hrubého domáceho produktu alebo 1,4 miliardy eur.

Premiér zároveň oznámil zámer šetrenia a zvyšovanie DPH na tabakové výrobky a sladené nápoje. Ako prvé opatrenie v súvislosti so šetrením navrhuje zníženie počtu zamestnancov v štátnej správe, kde vidí prezamestnanosť na ústredných orgánoch štátnej správy. „Možno teraz vyplaším zamestnancov štátnej správy, no myslím si, že 30-percentný rez by nebol absolútne viditeľný,“ povedal Robert Fico.

Štát chce tiež zvýšiť zdanenie tabakových výrobkov a sladených nápojov, čím by sa zvýšili príjmy štátneho rozpočtu. „Mám rád cigary, ale už som ich prestal fajčiť. Kto chce fajčiť cigary, musí počítať s tým, že si za to priplatí,“ priblížil premiér na tlačovke. 

Viac zaplatíme aj za sladené nápoje, v ktorých sa nachádza cukor alebo iné sladidlá. Týkať sa to bude ochutených nealkoholických nápojov, tekutých a tuhých koncentrátov, ako aj energetických nápojov. „Ak si chce niekto kúpiť fľašu koly, kde je pätnásť kociek cukru, tak si za to pár centov priplatí,“ spresnil Fico s tým, že daň z cukru sa nebude týkať čistých ovocných štiav a medu.

Tieto návrhy už ministerstvo financií pripravuje. V roku 2025 by mali priniesť rozpočtu 100 miliónov eur. O ďalších opatreniach bude vláda rokovať v najbližších dňoch.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu