Mesto zatočilo s vyberačmi kontajnerov: Na nelegálnu činnosť v Košiciach by mala dohliadať polícia, reaguje prednostka


Foto: Mesto zatočilo s vyberačmi kontajnerov: Na nelegálnu činnosť v Košiciach by mala dohliadať polícia, reaguje prednostka Foto: Facebook/ Košice - Sídlisko Ťahanovce

Mestská časť Ťahanovce ešte začiatkom apríla informovala svojich obyvateľov o zmene miesta, na ktorom sa nachádza kontajner na šatstvo a obuv spoločnosti KOSIT. Zo svojho pôvodného miesta pri štítovej stene bytového domu na Budapeštianskej 32 bol presunutý na plochu v pasáži na úrovni Budapeštianskej 28.


Dôvodom zmeny miesta má byť podľa prednostky Beáty Zemkovej žiadosť obyvateľov, ktorých rozrušovala blízkosť kontajnera k bytovému domu. Nová poloha by tam mala vo väčšej miere brániť aj nelegálnym „vyberačom“„Dnes je v strednej časti pasáže na Budapeštianskej a určitým spôsobom bráni, aby ‘vyberači’ robili nájazdy, keďže je až veľmi na očiach,“ reagovala Zemková.

Pred vyberaním kontajnerov, ktoré slúžia na charitatívne účely, nestačilo ani dostatočné zabezpečenie. Zemková dodáva, že k výberu kontajnerov si záškodníci nájdu vždy cestu, a to aj napriek „vcelku dobrému zabezpečeniu“. „Využívajú na to dokonca maloleté deti, na čo by viac mala dohliadať polícia a riešiť to striktne,“ zhodnotila prednostka.

Mestské kontajnery pritom nie sú jediné, ktoré sú v oku zlodejov. Fotografiu, na ktorej sú nádoby určené na oblečenie a obuv vykrádané, zverejnila aj pani Nikola z opačnej strany Košíc. Na Luníku II sa jej podarilo zlodejov prichytiť priamo pri čine.



Sociálne slabším mesto pomáha už od februára

Zber použitého šatstva vznikol ako projekt v spolupráci mesta Košice, spoločnosti KOSIT a organizácie Úsmev ako dar. Jeho účelom je vyzbieraný materiál cez organizáciu Úsmev ako dar doručiť priamo rodinám v hmotnej núdzi.

„Pre Košičanky a Košičanov pribudlo v meste v úvodnej fáze projektu počas februára 2024 spolu 20 zberných kontajnerov. Do kontajnerov je možné vhadzovať nepotrebné, avšak stále použiteľné oblečenie, topánky, opasky, kabelky, posteľnú bielizeň, či bytový textil,“ uvádza spoločnosť KOSIT na svojom sídle.

Tento krok je predvojom povinnosti, ktorú Európska únia ukladá všetkým členským štátom už od 1. januára budúceho roka. „Už dnes vieme, že povinný zber textilného odpadu má byť vo všetkých členských štátoch EÚ, vrátane Slovenska, zavedený k 1. januáru 2025. O to viac nás teší aktuálna iniciatíva. Na jednej strane zviditeľňujeme tému pred zavedením povinného zberu. Čo je však dôležitejšie, obyvateľom už tento rok poskytujeme priestor zbaviť sa viac nepotrebných vecí zodpovedným spôsobom a hlavne s vedomím, že si šatstvo nájde cestu k ľuďom v náročných životných situáciách,“ hovorí Marián Christenko, generálny riaditeľ KOSITU.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu