Veľké vládne plány: Vlak z Košíc do Kyjeva bude premávať možno už tento rok


Foto: Veľké vládne plány: Vlak z Košíc do Kyjeva bude premávať možno už tento rok Foto: Facebook/ZSSK

Ministerstvo dopravy Slovenskej republiky pod vedením Jozefa Ráža sa chystá do konca roka 2024 sprevádzkovať osobnú železničnú dopravu medzi Slovenskom (Košice) a Ukrajinou (Kyjev), pričom využije širokorozchodnú trať.

Vláda o tomto zámere hovorila aj na januárovom výjazdovom rokovaní v Kamenici nad Cirochou, k podrobnostiam sa však nedostali. Dnes to vyzerá tak, že priame spojenie srdca východu s hlavným mestom Ukrajiny má už jasnejšie kontúry.

Z Košíc sa zatiaľ vieme dopraviť len do Mukačeva po starej železničnej trati, ktorej výstavba sa datuje ešte do čias prvej Československej republiky. Denne tak môžete nasadnúť na dva rýchliky smerom na Ukrajinu a dve súpravy vás zavezú domov.

Zdroj: ZSSK

O svojich zámeroch, ktoré sa dnes stávajú realitou, informoval skôr už aj český dopravca RegioJet. Spoločnosť zriadila priame spojenie medzi Prahou a mestom Čop na Ukrajine. Vlakové súpravy tak budú mať zástavky aj v slovenských mestách: v Čadci, Žiline, Ružomberku, Poprade a Košiciach. 


Ako informoval portál Aktuality, priame spojenie pod záštitou slovenských železníc by nás však stálo zhruba 7 miliónov eur. Problémom sú aj chýbajúce nástupištia. Pre zabezpečenie osobnej dopravy cez tento hraničný priechod sa musí dobudovať nevyhnutná infraštruktúra nielen pre prevádzku, ale aj pre výkon hraničnej kontroly a výkon colnej správy, píšu Aktuality.

„V prvom rade je potrebné pre nástup a výstup cestujúcich vybudovať pri železničnej stanici Haniska pri Košiciach pre koľaj širokého rozchodu nástupište, pričom časovo realizovateľné sa javí iba nástupište provizórne, vyhotovené z drevených komponentov, o dĺžke 200 metrov,“ stojí vo vládnych materiáloch. Odhadovaný čas výstavby len tohto bodu je dnes pol roka, pričom predpokladané náklady sa pohybujú na úrovni 600-tisíc eur.

Hraničná kontrola priamo vo vlaku

Vládny plán počíta s tým, že na zabezpečenie riadnej kontroly prechodu hraníc budú železnice potrebovať zabezpečenie chráneného priestoru počas celého pohybu vlakovej súpravy pozdĺž oboch strán trate.

Náklady na efektívnu hraničnú kontrolu pritom vláda už dnes odhaduje na 5,2 milióna eur, čo zahŕňa aj cenu techniky, ako napríklad osem kontajnerov spolu so zariadením či vysokorýchlostné pripojenie. Celý plán by sa mal odohrať v horizonte najbližších týždňov a mesiacov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu