Zachovajte odkaz svojho domáceho miláčika. Jeho telo môžete darovať košickým študentom veteriny


Foto: Zachovajte odkaz svojho domáceho miláčika. Jeho telo môžete darovať košickým študentom veteriny Foto: ilustračné/freepik.com/serhii_bobyk

Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach spúšťa darcovský program určený na podporu praktického vzdelávania jej študentov. Verejnosť môže prostredníctvom neho darovať telo svojho uhynutého domáceho miláčika, ktoré poslúži na ďalšie štúdium. Program je otvorený pre širokú škálu spoločenských zvierat vrátane psov, mačiek, zajacov, hydiny a dokonca aj exotických druhov.

Študenti veteriny nadobúdajú počas štúdia teoretické vedomosti, no nevyhnutnosťou sú aj praktické skúsenosti a zručnosti, ktoré môžu získať len vtedy, keď škola disponuje dostatkom pitevného materiálu. Toho je však čoraz menej a jeho získanie je zložitejšie. Pre lepšiu predstavu univerzita uviedla, že počas jedného semestra je potrebných približne 100 až 120 kusov takýchto tiel.


„Jedným z dôvodov, prečo nám anatomický materiál chýba, je trend pochovávať telá psov a mačiek na zvieracích cintorínoch. Chápeme, že majitelia si so svojimi spoločenskými zvieratami vytvárajú silný citový vzťah, ktorý chcú ukončiť aj symbolickým krokom. No pokles počtu tiel uhynutých zvierat v posledných rokoch výrazne ovplyvňuje možnosti našich študentov,“ vysvetľuje vedúci Katedry morfologických disciplín UVLF Róbert Herich.


Univerzita zdôrazňuje, že tento proces je pre darcov úplne bezplatný. Telá uhynutých zvierat sa prijímajú v pavilóne číslo 17 v areáli UVLF, kde je špeciálne určené miesto na ich príjem. Táto možnosť je dostupná počas pracovných dní od 8:00 do 14:00 hod.

Ako prejav vďaky a úcty ponúka univerzita zaradenie mena a fotografie zvieraťa do Galérie darcov, ktorá bude dostupná na oficiálnom webovom portáli univerzity.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu