V slovenskej kuchyni majú svoje pevné miesto klasické zákusky, ktoré sa dedia z generácie na generáciu. Medzi nimi vyniká aj ikonická Dobošová torta – symbol trpezlivosti, precíznosti a sladkého umenia. Kým niektorí ju poznajú v malej, okrúhlej podobe, iní ju pripravujú vo veľkom, dolnozemskom štýle, kde sa počíta nielen chuť, ale aj počet plátov.
„Dobošová torta musí mať minimálne 18 plátov, táto mala 22. Karamel na vrchu a varený sneh okolo. To je dolnozemská,“ napísala autorka príspevku, ktorý zaujal milovníčky pečenia sladkých dobrôt.
Pod jej fotografiou sa okamžite objavili desiatky obdivných komentárov. „Dolnozemské ženy vedia takéto maxitorty urobiť ľavou zadnou a veľmi chutne,“ napísala Anna. „No tá vyzerá luxusne… už len si dať. Jooj, dala by som sa veru pozvať,“ pridala sa s úsmevom Evka. „Wauu, super krása,“ reagovali ďalšie členky skupiny.
Niektorí sa zaujímali o recept a tajomstvo dokonalej konzistencie snehu i krému. „To je najlepšia doboška. Poprosila by som recept,“ napísala Katarína. „Koľko vajec, toľko cukru a múky. Krém je klasický varený vaječný nad parou,“ odpovedala autorka. Na otázku, z koľkých vajec sa piekla takáto veľká torta, prekvapila mnohých odpoveďou: „Táto bola zo 70 vajec.“
Nie všetci sa však zhodli na tom, že ide o pravú dobošovú tortu. „Krásna určite aj chutná, ale doboška názov k tomu nesedí,“ napísala Marika, čím vyvolala malú diskusiu o pôvode a správnom názve tradičného zákusku. Autorku príspevku zaujalo, prečo to takto vidí pani Marika. „Doboška ma určitý počet plátov a čokoládovú polevu. Som stará škola, držím sa starých noriem. Nemyslím tým nič proti vám. Mňa ide vykrútiť, keď idem do cukrárne a vidím aj punčove rezy trebárs. Originalita zákuskov sa vyparila..ale to neznamená, že nemusia chutiť,“ vysvetlila gazdinka.
„Originálny recept je z Budapešti a áno, má 6 plátov, ale hore karamel. Naše vojvodinské žienky sa predbiehajú, ktorá urobí tenšie pláty a čo najviac. Iný kraj, iný mrav,“ argumentuje Nataša.
Napriek drobným sporom sa väčšina komentujúcich zhodla na jednom – ide o majstrovské dielo, ktoré by si zaslúžilo miesto na každej sviatočnej tabuli. „Rešpekt,“ napísal jeden z komentujúcich stručne, no výstižne – a vyjadril tým názor väčšiny sladkých nadšencov.