FOTO: Na košickú poštu dorazil plyšový medvedík z Thajska. Ukrýval v sebe ohrozené rastliny


FOTO: Na košickú poštu dorazil plyšový medvedík z Thajska. Ukrýval v sebe ohrozené rastliny
Galéria: 3 fotky
Foto: financnasprava.sk

Pracovníkom finančnej správy z košickej Pobočky colného úradu Pošta sa dostal do rúk zaujímavý balík, ktorý na Slovensko cestoval až z Thajska. Po jeho otvorení v ňom našli na prvý pohľad nenápadnú plyšovú hračku, ktorá však v sebe ukrývala zaujímavý obsah. Finančná správa o tom informuje na svojom webe.

Detská hračka v sebe ukrývala 20 kusov umelo vypestovaných kaktusov druhu Astrophytumasterias, ktoré sú chránené Dohovorom o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (tzv. Dohovor CITES). Import týchto kaktusov vyžaduje vývozné povolenie z krajiny pôvodu a dovozné povolenie od Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky. Vzhľadom k tomu, že deklarant nedodal potrebné povolenia v súlade s Dohovorom CITES, colný úrad Košice kaktusy zadržal, odkiaľ následne putovali do Botanickej záhrady v Košiciach.

Podobných prípadov v minulom roku eviduje finančná správa niekoľko. Cez colnú kontrolu neprešlo vlani až 493 kusov rôznych balení semienok rastlín, ktoré si zákazníci objednali cez internet z tretích krajín. Na základe rozhodnutia fytoinšpektora (osoba zodpovedná za kontrolu a dohľad nad rastlinnými produktami, ktorá je oprávnená rozhodnúť o ich ne/zavedení do voľného obehu - poznámka redakcie) neboli do obehu prepustené.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu