Košické letisko ohlásilo nové spojenia. Od marca môžete letieť do Zadaru, Zürichu aj Dublinu


Foto: Košické letisko ohlásilo nové spojenia. Od marca môžete letieť do Zadaru, Zürichu aj Dublinu Foto: Letisko Košice

Letisko Košice zaznamenalo historický rekord v počte vybavených pasažierov. Jeho bránami prešlo počas minulého roka spolu vyše 625-tisíc cestujúcich. To je o 15 percent viac ako v roku 2022 a o 12 percent viac ako v predpandemickom roku 2019. 

Vyše 424-tisíc cestujúcich využilo pravidelné linky do jednej či viacerých zo siedmich destinácií: Dublin, Liverpool, Londýn Luton, Londýn Stansted, Praha, Varšava, Viedeň. Najvyťaženejšími destináciami boli práve Viedeň a Londýn.

Ďalších, takmer 198-tisíc cestujúcich letelo na charterových letoch. Počas historicky rekordnej dovolenkovej sezóny boli najpopulárnejšími destináciami Antalya, Larnaka a Hurghada. Okrem toho počas jarných prázdnin a pred vianočnými sviatkami cestovné kancelárie ponúkli s odletom z Košíc aj exotické destinácie, akými sú Zanzibar či Omán

„Máme obrovskú radosť z toho, že pre vyše 625-tisíc cestujúcich sme v uplynulom roku boli letiskom prvej voľby. Tento historický rekord prichádza v čase, keď európske letiská v priemere ešte neboli schopné dostať sa na predpandemickú úroveň prepravy, zatiaľ čo v Košiciach sme zaznamenali nárast až o 12 %,uviedol výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva letiska Košice Thomas Dworschak.


Košické letisko zároveň na rok 2024 ohlásilo niekoľko nových leteckých spojení. 27. marca začne spoločnosť SWISS International Airlines lietať do Košíc z Zürichu. O pár dní na to, 31. marca, spoločnosť Ryanair spustí linku do chorvátskeho Zadaru a v rovnaký deň obnoví aj spojenie do írskeho Dublinu

Oslávia 100 rokov od prvého letu 

Okrem otvorenia nových leteckých spojení bude mať košické letisko ešte jeden veľký dôvod na oslavu. V máji totiž uplynie 100 rokov od historicky prvého komerčného letu do Košíc. Tento let presne 5. mája 1924 vypravili vtedajšie Československé státní aerolínie na trase Praha-Bratislava-Košice.

„Pri tejto príležitosti plánujeme zorganizovať viacero podujatí, na ktorých si chceme jednak pripomenúť storočnú históriu lietania do Košíc, ale aj priniesť letisko Košice bližšie k našej komunite a zdôrazňovať naše poslanie, ktorým je aktívne prispievať k dlhodobému a udržateľnému rozvoju východného Slovenska,“ dodal člen predstavenstva a zástupca výkonného riaditeľa pre financie Tomáš Jančuš.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu