Dnes 10. júla od 15:00 hodiny v okrese Michalovce pre osýpky začala platiť mimoriadna situácia


Foto: Dnes 10. júla od 15:00 hodiny v okrese Michalovce pre osýpky začala platiť mimoriadna situácia Foto: ilustračné

Dnes 10. júla 2018 v okrese Michalovce pre epidémiu osýpok vyhlásili mimoriadnu situáciu, ktorá začala platiť o 15.00 hodine . Po skončení zasadnutia krízového štábu to pre médiá uviedla prednostka Okresného úradu v Michalovciach Jana Cibereová.

Osýpky sa na východnom Slovensku začali šíriť začiatkom mája v obci Drahňov, ktoré si domiesili traja občania z Veľkej Británie. Šírenie prípadov osýpok v Košickom kraji i napriek vykonávaným protiepidemickým opatreniam pokračuje. Možno to pripisovať tomu, že ide o osoby žijúce v problémovej komunite v nízkych hygienických podmienkach bývania, ktoré nie sú dostatočne zodpovedné, aby dodržiavali protiepidemiologické opatrenia.

„Ďalším problémom je pokles úrovne zaočkovanosti proti osýpkam nielen na úrovni krajov, ale aj na úrovni okresov, resp. obvodov. Epidémia osýpok, aká je v súčasnosti v Košickom kraji, nebola na Slovensku posledných 20 rokov. Toto vysoko nákazlivé infekčné ochorenie však trápi viacero iných európskych krajín, a to v oveľa vyššom počte. Najvyšší výskyt v tomto roku hlási Rumunsko (viac ako 2700 prípadov), Francúzsko (takmer 2200 prípadov), Grécko (takmer 2000 prípadov) či Taliansko (vyše 800 prípadov),“ informuje Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: uvzsr.sk