Polícia vyzýva vodičov: nesadajte za volant pod vplyvom alkoholu, len počas víkendu ich nafúkalo 10


Foto: Polícia vyzýva vodičov: nesadajte za volant pod vplyvom alkoholu, len počas víkendu ich nafúkalo 10 Foto: ilustračné

Na cestách Košického kraja počas uplynulého 27. týždňa policajti zaznamenali 36 vodičov, ktorí si sadli za volant pod vplyvom alkoholu. Až 16 z nich nafúkali viac ako 1 promile a obvineniu za spáchanie trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky sa nevyhli. Taktiež polícia zaznamenala 5 dopravných nehôd spôsobených pod vplyvom alkoholu.

Len za uplynulý víkend policajti na cestách Košického kraja odhalili vyše 10 prípadov, kedy vodiči pod vplyvom alkoholu viedli vozidlo a nafúkali nad jedno promile, resp. odmietli sa podrobiť dychovej skúške. V jednom prípade sa vodič odmietol podrobiť dychovej skúške, v dvoch prípadoch si vodiči sadli za volant aj napriek zákazu činnosti viesť motorové vozidlá, čím si „vyslúžili“ obvinenie aj za spáchanie trestného činu marenia výkonu úradného rozhodnutia. Traja alkoholom „posilnení“ vodiči svoju jazdu nezvládli a spôsobili dopravnú nehodu,“ informuje Jana Mésarová, hovorkyňa KR PZ v Košiciach.

V sobotu 7. júla 2018 61-ročný muž bez vedomia a súhlasu majiteľa auta viedol Škodu Felícia pod vplyvom alkoholu a narazil do pred ním idúceho vozidla, ktorého dvaja spolujazdci boli so zraneniami prevezení do nemocnice. Policajti vodičovi v dychu namerali 0,84 mg/l alkoholu, čo je v prepočte 1,78 promile. „Pri nehode bola škoda na vozidlách predbežne vyčíslená na najmenej 1.500 eur. Policajti OO PZ Markušovce v danej veci začali trestné stíhanie pre vyššie uvedené skutky, vykonávajú potrebné procesné úkony a nezodpovedného vodiča obvinenie neminie,“ uviedla Mésarová.

Alkohol je jednou z najčastejších príčin dopravných nehôd. Obeťami pritom nie sú iba opití vodiči, ale aj nevinní spolujazdci či iní účastníci cestnej premávky. Napriek upozorneniam i kontrolám polície takmer denne evidujeme vodičov, ktorí sa pred jazdou posilnili alkoholom a sadli si za volant. Mali by si ale uvedomiť, že jazdou pod vplyvom alkoholu alebo inej návykovej látky ohrozujú seba i ostatných účastníkov cestnej premávky.


Bezpečná jazda si vyžaduje maximálnu sústredenosť, opatrnosť a ostražitosť v cestnej premávke sú veľmi dôležité. Len vďaka nim možno predísť tragédiám a škodám na majetku. Polícia sa bude preto i naďalej zameriavať pri dohľade nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky na opitých nezodpovedných vodičov.

Akákoľvek aktivita polície v snahe ochrániť čo najviac ľudských životov nie je účinná bez podpory samotných účastníkov cestnej premávky. Polícia znovu a dôrazne apeluje na všetkých účastníkov cestnej premávky, aby sa plne venovali vedeniu vozidla, sledovali situáciu v cestnej premávke a rešpektovali jej pravidlá,“ dodáva.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: KR PZ Košice