Regionálne združenie obcí mikroregiónu Hornád oslávilo svoje 15 narodeniny


Foto: Regionálne združenie obcí mikroregiónu Hornád oslávilo svoje 15 narodeniny Foto: N. Novotná

Desiatky účinkujúcich, takmer 25 súborov, futbal, rockový koncert, country, folklór a moderátor Mišo Hudák. Takýto mimoriadne pestrý program pripravilo Regionálne združenie obcí mikroregiónu Hornád pri príležitosti svojich 15 narodenín počas uplynulého víkendu. Vrcholom tohto trojdňového podujatia bol nedeľný galaprogram v amfiteátri v obci Skároš, v ktorom pod dramaturgickým a režijným vedením Vlada Železňáka staršieho vystúpili účinkujúci z obcí Trstené, Sokoľany, Geča, Čaňa, Košická Polianka, Nižná Myšľa, Gyňov, Seňa, Valaliky, Kokšov - Bakša, Nižná Hutka a Skároš.  

Pred vyše tisíckou divákov svoje umenie predviedol mandolínový súbor Rjabinuška, dychový súbor Hornád, súbor Sakaľčane, ženská spevácka skupina Gečanka, folklórne súbory Abovčan, Domovina, spevácke súbory Ozvena, Poliančanka, Nižnimyšľanka, ženská spevácka skupina z Gyňova, Rozmaring Csemadok, ZUŠ Valaliky, ženský spevácky súbor Odvážne ženy, ženský spevácky súbor Hutienka, Skárošanka, Bakšanske parobci.

Vzdušnými akrobatkami, talentovanou huslistkou Jankou Brestovičovou a bubeníckymi improvizáciami Sebastiána Ivana a jeho učiteľa Eda Kissa prispela do programu aj SZUŠ Hviezdička Vlada Železňáka, ktorá divákom navyše pridala aj premiéru choreografie nového tanečného štýlu “Pole dance”. Bodku za trojdňovými oslavami dal Mišo Hudák, ktorý si k mikrofónu pridal aj mandolínu a odohral koncert s country skupinou Žobráci. 

Dnes sa tu stretávame po 15 krát. Zišlo sa tu 17 obcí, každá z nich je zastúpená folklórnym súborom, dychovkou, spevácky zborom alebo niečím, čím je zaujímavá a tak sme vyskladali program na celé nedeľné popoludnie. Dni regiónu sa spravidla vždy začínajú už v piatok stretnutím starostov a pracovníkov úradu. Sobotu venujeme športu - futbalovému turnaju starších pánov o Pohár predsedu mikroregiónu. Tohto roku sme tu mali 9 mužstiev, zvíťazilo mužstvo Kokšov - Bakše, na druhom mieste boli Valaliky a tretia bola Čaňa,“ uviedol Ján Kokarda, starosta Ždane a predseda regionálneho združenia obcí Hornád.

VZNIKNE AŽ 3500 PRACOVNÝCH MIEST A PRIBUDNÚ CYKLOTRASY

Ján Kokarda prezradil, že momentálne sa čaká na rozhodnutie ohľadom priemyselného parku Haniska, kde by malo vzniknúť 2 500 - 3 500 pracovných miest. „Už teraz sa na to pripravujeme a zháňame informácie, pretože takáto masa ľudí a fabrika v regióne urobí svoje. To je doprava, ubytovanie zamestnancov a všetky tieto súvislosti, ale verím že to zvládneme a výsledok bude pozitívny.“ Mikroregión Hornád sa v rámci projektovej spolupráce Eurovelo 11 zapojil aj do projektu výstavby medzinárodných cyklotrás, zastrešený Košickým samosprávnym krajom.

Je to prepojenie cyklotrasou od Nórska cez Poľsko, Prešovský, Košický kraj a Maďarsko až do Atén. Prinesie nám to ekonomické príležitosti pre podnikateľov v rámci ubytovania, poskytovania služieb, servisu pre bicykle… Okrem toho máme vzácne archeologické náleziská v Nižnej Myšli, Ždani a Valalíkoch a keď toto všetko pospájame, tak to región povznesie a ľudia k nám budú radi chodiť. V rámci Slanských vrchov chceme spojiť viacero pekných a zaujímavých miest, a rátame s prepojením na Zemplín, možno aj na Tokaj,“ hovorí Ján Kokarda.

Dodáva, že ako regionálne združenie fungujú už viac ako 20 rokov, pravidelne raz za mesiac sa starostovia stretávajú a v rámci možností sa snažia región posunúť dopredu. „Tieto stretnutia sú veľmi inšpirujúce a prospešné. Informujeme sa vzájomne o možných investíciách a veciach, ktoré môžu prospieť nielen jednej obci, ale výhľadovo celému nášmu regiónu.“


SKÁROŠ ZAŽIL V SOBOTU SVOJ PRVÝ ROCKOVÝ FESTIVAL

Súčasťou osláv Regionálneho združenia obcí Hornád bol aj Rock pod Miličom, historický prvý rockový festival organizovaný v Skároši. Na premiérovom prvom ročníku si zahrali kapely From The Six, Garage 29 a Girls From The Moon a moderovala ho hviezdičkárska dvojica Vlado Železňák starší a Vlado Železňák mladší.“Myslím, že atraktívne prostredie skárošského amfiteátra ležiaceho takmer na hranici s Maďarskom má potenciál stať sa zaujímavým miestom pre štart nových skupín, lebo toto je hlavná vízia festivalu: Vytvoriť priestor pre mladé kapely, hľadajúce si cestu k svojmu poslucháčovi”, prezradil dramaturg festivalu Vlado Železňák starší.

CHYSTAJÚ SA VÝSTUPY NA VEĽKÝ MILIČ I VIANOČNÝ PROGRAM

Hostiteľom narodeninového podujatia bol starosta obce Skároš Ľubomír Vranka. „V rámci týchto osláv sme mali prvýkrát v Skároši aj rockový koncert. Aj keď nám počasie bohužiaľ veľmi neprialo a pršalo, koncert i nálada bola vynikajúca a v budúcnosti v tom budeme pokračovať,“ hovorí starosta a dodáva, že toto podujatie nie je v Skároši určite posledným, na ktoré sa obyvatelia môžu tešiť.

„Koncom augusta nás čaká prechod Slánskym pohorím, čo je už naša tradičná akcia. V nedeľu 14. októbra budeme mať už druhý ročník výstupu na Veľký Milič. Ďalšou našou tradíciou sú Vianočné koledy. Na obecnom úrade vystúpia žiaci našej materskej a základnej školy, folklórne súbory a takto sa naladíme na atmosféru Vianoc,“ hovorí starosta obce, ktorá prešla v poslednom období rozvojom a pribudli jej detské a multifunkčné ihrisko a miestne komunikácie.  

Tohto roku Skároš získal finančné prostriedky na výstavbu zberného dvora, detského ihriska pri základnej škole a výsadbu verejnej zelene. Máme podanú žiadosť na zateplenie materskej školy v objeme 300 000 €, čakáme kedy bude vyhodnotená a dúfame, že budeme úspešní,“ hovorí starosta, ktorý ešte plánuje postaviť pri cyklotrase medzi Skárošom a Trstenom pri Hornáde vyhliadkovú vežu,  rekonštrukciu Pamätníka oslobodenia, miestneho amfiteátra, dať do poriadku kultúrny dom a postaviť úplne novú kanalizáciu v investícii 2 - 2,5 milióna euro. 

Organizátori spokojní s priebehom tohtoročných osláv už teraz uvažujú nad prípravou a účinkujúcimi nasledujúcich, už 16 narodenín Regionálneho združenia obcí Hornád.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: N. Novotná