Výstava košickej maliarky Zuzany Roskoványiovej, Život je bláznivý karneval


Foto: Výstava košickej maliarky Zuzany Roskoványiovej, Život je bláznivý karneval Foto: Východoslovenské múzeum Košice

Letná výstava predstavuje košickú maliarku mladšej generácie, u ktorej nad všetkými podnetmi a konvenciami víťazí jej rodný a daný naturel. Ten je tým najvlastnejším telom a krvou jej tvorby. Ako leitmotív ňou trvalo prestupuje očarenie svetom. Nie jeho malebnosťou, rôznorodosťou, idylickosťou či krásou,  ale jeho farebnosťou - nech už je to príroda, mestské zákutie, žánrový výjav, ženské telo či kone v trysku.

Živel svetla a živel vzduchu. Tam Zuzana Roskoványiová nachádza lyrizmus aj dramatičnosť, život, pohyb, skladbu svojich obrazov. Nie je to umenie širokých hraníc ani hlbokej obsažnosti, lež o to je to zase intenzívnejšia, čistejšia a zhustenejšia maľba. Neťažia ju závažnejšie citové, ani duchovné zložky; jej rozpätie je dosť úzke, vymedzené už základným zmyslovým založením autorky.  Ale napriek tomu, či práve preto, vie veľmi hospodárne a maximálne využiť svoj fond.

Vzniká tak rukopisne dynamický systém prudko sa zrážajúcich a prelínajúcich plôch a skratiek, štruktúra veľmi živá, priam bytostne bezprostredná a naskrze postavená na živle farby. Čiže výraz zúplna vlastný, vonkoncom osobitý, a predsa súrodý a svojsky organicky spätý s výdobytkami moderného maliarstva.


Miesto: Galéria Bašta, Košice
Dátum: 07.06.2018 - 16:00    12.08.2018 - 16:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Východoslovenské múzeum Košice