Gastronomická relácia Na nože je známa tým, že dáva nádej na nový začiatok reštauráciám a podnikom po celom Slovensku, ktoré sú už na pokraji krachu či zúfalstva. Majitelia aj zamestnanci v mnohých prípadoch melú z posledného, na krku majú dlžoby, prípadne o ich jedlo nie je záujem. Práve k takýmto podnikateľom prichádza Martin Novák, ktorí im podáva pomocnú ruku a snaží sa zistiť, v čom tkvie hlavný bod úrazu.
Martin už pomohol nejednej reštaurácii, ktorá po jeho návšteve začala praskať vo švíkoch. Dokonca aj v metropole východu sa už dvakrát pokúsil vzkriesiť dva podniky, a to ázijskú reštauráciu Wasim v Optime a Javorina Pub 21 v Šaci. Ako sa zdá, nebola to jeho posledná návšteva na východe.
Účasťou v šou sa najnovšie pochválila aj Reštaurácia u Katky, ktorá sídli na sídlisku Ťahanovce. „Zapojili sme sa do relácie ‚Na nože’, aby sme posunuli naše služby a jedlá na novú úroveň! S odborným vedením sme pre vás pripravili k nášmu klasickému menu ešte vylepšené menu podľa Martina Nováka. Nové jedlá, nové chute, ešte lepší zážitok. Kvalita a poctivé suroviny na prvom mieste. Váš názor je pre nás dôležitý – príďte ochutnať a dajte nám vedieť,“ zverejnil podnik na sociálnej sieti.
Medzi miestnymi sa vzápätí rozprúdila ostrá diskusia, vášne rozprúdil najmä cenník, ktorí podľa miestnych nekorešponduje s ponukou. „Kokos, že granadír za 8,90 eura, aj keby mi ho sám Gordon Ramsay uvaril, tak by som toľko za neho nedala, nehnevajte sa na mňa,“ píše prekvapená Ťahanovčanka. „Ste načisto zošaleli? Za tú cenu ani keby to Novák sám varil a obsluhoval… Toto je veľmi neperspektívne riešenie,“ dopĺňa Michal.
Viacerí Ťahanovčania zdieľali názor, že profesionálny kuchár z relácie určite tieto veci podniku neporadil. „Martin vám poradil ako zlepšiť varenie, nie ceny, ktoré nepýtajú ani v Hiltone. Toto je zneužívanie programu ‚Na nože’ za účelom zvýšenia návštevnosti,“ prispieva svojím názorom Košičanka.
Čo im Martin Novák skutočne vytkol a čo poradil, to je nateraz veľkou neznámou. Epizóda sa totiž natáčala len tento rok, a tak ju na televíznych obrazovkách uvidíme až v ďalej pripravovanej sérii, zrejme na jeseň. A možno budeme z výsledku milo prekvapení. Nasvedčuje tomu aj skutočnosť, že podnik získal od Martina štedré hodnotenie, ktoré v tejto relácii udelil len výnimočne.
„ĎAKUJEME – máme 4 nožíky! V relácii Na nože sme získali 4 nožíky a je to pre nás obrovské zadosťučinenie a dôkaz, že sme na správnej ceste. Ďakujeme všetkým verným zákazníkom, ktorí nás podporovali aj v ťažších časoch. A ak ste u nás ešte neboli – teraz je ten pravý čas to zmeniť! Zmenili sme koncept – prinášame tradičné jedlá v novom šate a špeciálne recepty vytvorené aj priamo Martinom Novákom,“ prezradil podnik.
Zároveň zverejnili aj vylepšený jedálny lístok. Podľa ponuky si môžete pochutiť na klasikách v novom šate, ako napríklad kuracie prsia Diana so zemiakovou kašou za 9,50 eur, čiernohorský rezeň s pečenými zemiakmi a coleslaw šalátom za 10,40 eur, špagety s kečupom za 4,90 eur alebo domáce šúľance s makom, ovocným ragú a javorovým sirupom za 7,50 eur.
Aj táto informácia rozdelila Košičanov na dva tábory, pričom Martinova vysoká známka mnohých prekvapila a vôbec sa s ňou nestotožňujú. „Včera bolo vidno váš úžasný obed, ktorý bol krásne hnusný a polievka slabý priemer. Čiže ste sa neposunuli dopredu veľmi zrejme,“ napísal Ľudovít. „Boli sme u vás na koložvársku kapustu (týždeň dozadu) a nikto z nás troch to nedojedol… Prvý a poslednýkrát, dovi,“ recenzoval Dávid.
„Tak to vám zrejme vydržalo iba po dobu vysielania, pretože to jedlo je obyčajná grcka,“ zhodnotil Tony. „Reštaurácia u Katky bola pekne na kosoštvorec už pred 20 rokmi, takže toľko k vám a vašej prevádzke… Divím sa, že vôbec dokážete tak dlho fungovať,“ poznamenal Gabo. „Na silu udržať niečo, kde nikto nechodí, celé zle. Jedlo, kvalita, servis, interiér, všetko staré nemoderné,“ prispel svojim postrehom ďalší diskutujúci.
Zatiaľ čo si niektorí myslia, že im časť v šou nepomohla, ďalší im držia palce a tešia sa z ich posunu. „Držíme palce. Dali sme šancu. Skúsili sme a chutilo. Zmeniť interiér, vydržať s kvalitou a ľudia si k vám cestu znovu nájdu. Podotýkam, že sme k vám prestali chodievať už veľmi dlho, pretože jedlo bolo viackrát viac než zlé,“ zhodnotila Patrícia. „Blahoželám. Štyri nože je pekný a zaslúžený výsledok. Mne stále chutilo aj pred aj po natáčaní,“ pochválila Eva. „Držím vám palce, aby vám táto zmena (snáď pozitívna) vydržala a ľuďom chutilo čo najdlhšie,“ povzbudila Júlia.