Neviete sa dočkať plných košíkov? Prvé huby už vykúkajú spod zeme, v okolí Košíc nazbierate túto pochúťku


V okolí Košíc už rastú prvé huby, kde ich nájdete?

Foto: Neviete sa dočkať plných košíkov? Prvé huby už vykúkajú spod zeme, v okolí Košíc nazbierate túto pochúťku
Foto: Facebook/Na huby Košice a Košice okolie - Dana Marcinová, Attila Cap

Po zimnej odmlke sa začína príroda pomaly prebúdzať. Síce na Slovensku prevláda bláznivé aprílové počasie, kedy sa slnečné lúče striedajú so snehovými vločkami, hubárska sezóna sa už začala. Nemôžete však rátať s tým, že po návšteve lesa odídete s plným košíkom hríbov či dubákov. Na tie si ešte musíte počkať.

V tomto období začínajú vykúkať spod zeme skôr smrčkovité huby, ktoré nie sú pre mnohých veľkým lákadlom, no v kuchyni sú skvelou pochúťkou. V našich končinách by kvôli nim niektorí nevyšli ani z dverí domu, Francúzi by si naopak išli nohy polámať, aby ich mohli použiť vo svojich jedlách.

Najčastejšie sa objavujú smrčky ako napríklad smrčok jedlý, ktorý rastie v teplých a svetlých listnatých lesoch, na okrajoch lesných lúk, ale aj v parkoch a záhradách. Ďalším druhom je smrčok obyčajný, ktorý sa vyskytuje v listnatých lesoch či v krovinách na zarastených miestach.

Vášniví hubári síce svoje overené lokality neprezrádzajú len tak hocikomu, no vo facebookových skupinách sa radi podelia o svoje úlovky a aspoň malými indíciami naznačia, kam sa oplatí za hubami vyraziť. Ak budete mať šťastie a nestretnete medveďa, smrčky nájdete napríklad v lesoch pri Slanci, v Janíku, Nižnej Hutke, Blažiciach, Bohdanovciach, Bočiari či v okolí Moldavy nad Bodvou a Šace.

Jeden z hubárov sa dokonca pochválil, že za hubami nemusí chodiť ďaleko. „Vlani som si podhubie priniesol v mulčovacej kôre kúpnej v Hornbachu a tak nemusím chodiť do lesa, rastú nám už druhý rok rovno pred blokom,“ pochválil sa Jirko.

V prípade, že tento druh húb vám nie je po chuti, zdravotnú prechádzku si môžete urobiť aj kvôli medvediemu cesnaku. O tom sme informovali v predošlom článku.

Smrčky na tanieri

S hubami v kuchyni môžete čarovať na niekoľko spôsobov. Hneď na raňajky vám môže deň naštartovať praženica so smrčkami, poobede si zas môžete pochutiť na hubovej polievke či guláši, v ktorých nesmú chýbať. Skvelo sa dajú kombinovať aj do omáčok spolu s medvedím cesnakom a na večeru zas nikto neodmietne krémové smrčkové rizoto.

Ak vám samotné huby nie sú po chuti, no máte radi ich arómu, po dôkladnom vysušení si z nich môžete urobiť sušený prášok či korenie, ktoré skvelo doladí vaše budúce jedlá.




Najnovšie v Košickom kraji

Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie zo zahraničia