Po zimnej odmlke sa začína príroda pomaly prebúdzať. Síce na Slovensku prevláda bláznivé aprílové počasie, kedy sa slnečné lúče striedajú so snehovými vločkami, hubárska sezóna sa už začala. Nemôžete však rátať s tým, že po návšteve lesa odídete s plným košíkom hríbov či dubákov. Na tie si ešte musíte počkať.
V tomto období začínajú vykúkať spod zeme skôr smrčkovité huby, ktoré nie sú pre mnohých veľkým lákadlom, no v kuchyni sú skvelou pochúťkou. V našich končinách by kvôli nim niektorí nevyšli ani z dverí domu, Francúzi by si naopak išli nohy polámať, aby ich mohli použiť vo svojich jedlách.
Najčastejšie sa objavujú smrčky ako napríklad smrčok jedlý, ktorý rastie v teplých a svetlých listnatých lesoch, na okrajoch lesných lúk, ale aj v parkoch a záhradách. Ďalším druhom je smrčok obyčajný, ktorý sa vyskytuje v listnatých lesoch či v krovinách na zarastených miestach.
Vášniví hubári síce svoje overené lokality neprezrádzajú len tak hocikomu, no vo facebookových skupinách sa radi podelia o svoje úlovky a aspoň malými indíciami naznačia, kam sa oplatí za hubami vyraziť. Ak budete mať šťastie a nestretnete medveďa, smrčky nájdete napríklad v lesoch pri Slanci, v Janíku, Nižnej Hutke, Blažiciach, Bohdanovciach, Bočiari či v okolí Moldavy nad Bodvou a Šace.
Jeden z hubárov sa dokonca pochválil, že za hubami nemusí chodiť ďaleko. „Vlani som si podhubie priniesol v mulčovacej kôre kúpnej v Hornbachu a tak nemusím chodiť do lesa, rastú nám už druhý rok rovno pred blokom,“ pochválil sa Jirko.
V prípade, že tento druh húb vám nie je po chuti, zdravotnú prechádzku si môžete urobiť aj kvôli medvediemu cesnaku. O tom sme informovali v predošlom článku.
S hubami v kuchyni môžete čarovať na niekoľko spôsobov. Hneď na raňajky vám môže deň naštartovať praženica so smrčkami, poobede si zas môžete pochutiť na hubovej polievke či guláši, v ktorých nesmú chýbať. Skvelo sa dajú kombinovať aj do omáčok spolu s medvedím cesnakom a na večeru zas nikto neodmietne krémové smrčkové rizoto.
Ak vám samotné huby nie sú po chuti, no máte radi ich arómu, po dôkladnom vysušení si z nich môžete urobiť sušený prášok či korenie, ktoré skvelo doladí vaše budúce jedlá.