Zdražovanie potravín sa stáva v spoločnosti čoraz diskutovanejšou témou. Prirodzene k tomu prispeli aj prvotné návrhy týkajúce sa konsolidačného balíka ešte z druhej polovice roka 2024. A debaty plynúce do rozhorčenia neutíchajú ani v roku 2025, kedy sa viaceré z návrhov dostávajú do platnosti. Dá sa očakávať, že zmeny sa výrazne dotknú aj celého gastro segmentu – od kaviarní až po reštaurácie.
Čo vlastne naozaj ovplyvňuje neustále rastúce ceny potravín? Jeden by si mohol myslieť, že za to bude automaticky môcť vyššia DPH. Pravdou však je, že DPH na potraviny paradoxne klesla. Zatiaľ čo daň základných potravín, ako napríklad zelenina, ovocie či mliečne výrobky, by mala činiť 5 %, ostatné potraviny by mali podliehať dani 19 % – čiže o 1 % nižšej, na akú sme boli zvyknutí. Prečo teda ceny potravín rastú? Mohli by sme predsa očakávať, že pri poklese DPH potravín budú logicky nižšie aj predajné ceny. Opak je ale pravdou.
Priamy vplyv na zvyšujúce sa ceny potravín majú viaceré faktory. Z tých úplne najpádnejších a najkritickejších môžeme spomenúť rýchlu infláciu a rastúce ceny energií. Okrem toho nemožno prehliadať ani novú transakčnú daň, ktorá bude takisto jednou z príčin vyšších cien potravín. A v konečnom dôsledku môžu mať negatívny dopad na drahšie potraviny aj ceny palív.
Počiatočné diskusie naznačovali, že zvýšenej DPH na úrovni 23 % by mali podliehať aj hotelové a gastronomické služby. Tento čierny scenár sa ale napokon nenaplnil, pričom DPH pre spomínané oblasti sa naopak znížila na 5 % ako v prípade základných potravín, pričom pre reštaurácie a bary platia aj nové povinnosti súvisiace s DPH. Vo výsledku hovoria predikcie jasnou rečou – v kaviarňach aj reštauráciách si v roku 2025 priplatíme. Prečo?
Jedným z dôvodov budú práve vyššie zmieňované rastúce ceny potravín. Ak raz stúpne cena nákladov na suroviny, musí sa to pretaviť aj vo vyššej cene za výsledný produkt. Jedine že by si podniky v gastro segmente utiahli opasky a ceny nezvyšovali, čo by pre ne ale znamenalo nižšie zisky. Takéto predpovede sú však nepravdepodobné, pretože reštauráciám a kaviarňam porastú v roku 2025 aj prevádzkové náklady – a to kvôli vyšším cenám energií. Mnohé prevádzky sa tak ocitnú na prahu ťažkej skúšky, ktorá môže mať nakoniec existenčné dopady.
Vedeli ste, že vláda odsúhlasila aj novú daň na sladené nápoje? Pre koncového zákazníka to bude znamenať, že všetky nápoje s pridaným cukrom budú v roku 2025 drahšie – nielen v obchodoch, ale napríklad aj v gastro podnikoch.
Výnimkou v otázkach stúpajúcich prevádzkových nákladov, vyšších cien vstupných surovín a rastúcich cien za výsledné produkty by nemali byť ani reštaurácie a kaviarne sídliace v Košickom kraji. Tunajšie gastro prevádzky však musia veľmi starostlivo zvažovať každý nasledujúci krok týkajúci sa cenotvorby. Očakáva sa, že mnohí Slováci budú v roku 2025 viac ako kedykoľvek predtým prehodnocovať minutie každého jedného eura. Tým pádom môže logicky klesnúť návštevnosť reštauračných zariadení a naopak narásť dopyt po vyhľadávaní akciových potravín za účelom domáceho, lacnejšieho varenia.
V tomto smere môže zohrať dôležitú úlohu aj pravidelne zverejňovaný Kaufland leták Košice, v ktorom si dokážu obyvatelia Košického kraja vždy nájsť čerstvé suroviny na prípravu lacných, no zároveň chutných obedov či večerí. Zostáva tak zatiaľ nezodpovedanou otázkou, ako sa k neustále rastúcim cenám potravín postavia v roku 2025 nielen majitelia a prevádzkari gastro podnikov, ale aj koncoví zákazníci.