Počas Veľkej noci polícia pripravuje celoslovenskú akciu zameranú na alkohol za volantom


Foto: Počas Veľkej noci polícia pripravuje celoslovenskú akciu zameranú na alkohol za volantom Foto: ilustračné

Počas veľkonočných sviatkov sa na cestách Košického kraja uskutoční prvá z viacerých celoslovenských policajných akcií, ktorej cieľom je zvýšiť povedomie vodičov o nebezpečenstvom alkoholu za volantom. Tieto preventívne akcie v rámci projektu Deň zodpovednosti každoročne organizuje Slovenské združenie výrobcov piva a sladu v spolupráci s Policajným zborom, Oddelením bezpečnosti cestnej premávky Ministerstva dopravy a výstavby SR a Zelenou vlnou RTVS.

S blížiacimi sa veľkonočnými sviatkami je každoročne zvýšený presun vodičov, čím sa zvyšuje intenzita premávky na cestách. Policajti budú preto podľa potreby riadiť a usmerňovať premávku na hlavných cestných ťahoch. Dohľad zvýšia aj na frekventovaných križovatkách, nehodových miestach, úsekoch a tiež všade tam, kde bude predpoklad zvýšenej intenzity premávky,“ uviedla Denisa Baloghová, hovorkyňa Prezídia PZ.

Policajti sa budú zameriavať na porušenie tých pravidiel cestnej premávky, ktoré sú hlavnými príčinami vzniku dopravných nehôd. Ďalej na kontrolu dodržiavania najvyšších dovolených rýchlostí a dodržiavanie zákazu požívania alkoholu a iných návykových látok. Hliadky budú rozmiestnené tak, aby efektívne chránili slušných účastníkov cestnej premávky.

„Tak, ako každý rok, opäť upozorňujeme, že vodiči pod vplyvom alkoholu v žiadnom prípade nepatria na cesty (to platí celoročne). Takíto vodiči môžu spôsobiť nehodu aj tam, kde by tak za iných okolností neurobili. Jazda v opitosti nad jedno promile je trestným činom, za ktorý hrozí až ročné väzenie. Takéto prípady budeme riešiť nekompromisne,“ dodala Baloghová z Prezídia PZ.


Zhon na cestách a uliciach miest môže spôsobovať nervozitu, či nesústredenosť vodičov pri šoférovaní, ako aj chodcov, ktorí na priechodoch pre chodcov nerešpektujú svetelnú signalizáciu alebo prechádzajú cez cestu mimo miest na to určených. Rozptýlená pozornosť však môže mať v konečnom dôsledku fatálne následky. Upozorňujeme vodičov ako aj ostatných účastníkov cestnej premávky, aby sa v preplnených uliciach navzájom rešpektovali, dodržiavali dopravné predpisy a predchádzali tak nešťastiam na cestách.

Zaujímavé fakty zo štatistík PPZ, ktoré sledujú dopravné nehody zavinené vodičmi motorových vozidiel pod vplyvom alkoholu v rokoch 2015-2017:

  • Podľa veku šoféra - vinníka nehody, bolo najviac vodičov pod vplyvom alkoholu z vekovej kategórie 18-24 rokov. To platí tak počas veľkonočných sviatkov, ako aj počas bežných dní.
  • Avšak práve počas veľkonočných sviatkov boli vodiči, ktorí majú 30 rokov a viac, vinníkmi len asi jednej štvrtiny všetkých nehôd spôsobených pod vplyvom alkoholu. Toto však o tejto vekovej kategórii neplatí počas bežných dní.
  • Podľa dĺžky držania vodičského oprávnenia si vo všeobecnosti po požití alkoholu trúfnu sadnúť za volant hlavne neskúsení šoféri – tí, čo ho majú od 1 do 5 rokov. Rovnako bolo tomu aj počas veľkonočných sviatkov.
  • Bežné dopravné nehody sa dejú hlavne cez deň (8-20 hod). Nehody zavinené vodičom pod vplyvom alkoholu sa dejú najčastejšie v noci. Počas bežných dní je to zväčša pred polnocou (20-24 hod), počas sviatkov viac po polnoci (0-4 hod).
  • Najväčší počet nehôd, ktoré zavinil vodič pod vplyvom alkoholu, sa stalo v Prešovskom, Košickom a Žilinskom kraji. Pri porovnaní medzi Veľkou nocou a bežným dňom v týchto troch krajoch zásadné rozdiely v miere nehodovosti nebadať. 
  • K dopravným nehodám, ktoré zavinili vodiči motorových vozidiel pod vplyvom alkoholu dochádza počas roka najčastejšie v sobotu a v nedeľu. Počas veľkonočných sviatkov dochádza k týmto nehodám najčastejšie v pondelok a v piatok. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Prezídium Policajného zboru