Spišská Nová Ves utrpela hlbokú stratu. Zomrel prvý demokraticky zvolený primátor mesta Rastislav Jacák


Foto: Spišská Nová Ves utrpela hlbokú stratu. Zomrel prvý demokraticky zvolený primátor mesta Rastislav Jacák Foto: Rastislav Jacák (vľavo)/Facebook/Addy Akram

V nedeľu 28. apríla zomrel Rastislav Jacák, ktorý bol primátorom mesta Spišská Nová Ves jedno volebné obdobie, a to v rokoch 1990 až 1994. Zomrel vo veku nedožitých 84 rokov. Informovalo o tom mesto na svojom webe.

Na jeho adresu sa vyjadril aj miestny a krajský poslanec Adnan Akram: „Bol to milý, skromný, čestný človek, z ktorého mnohí dnešní politici by mohli vziať príklad. Nech mu je zem ľahká.”

Rastislav Jacák patril medzi tých, ktorí verili a ani na chvíľu nepochybovali o tom, že v novembri 1989 nastal čas na zmenu. Ako prezradil v staršom rozhovore pre televíziu Reduta, v čase Nežnej revolúcie pracoval pre Ústav pre výskum rúd v Prahe, čo mu otvorilo cestu na spoznávanie mesta a vnímanie vtedajšieho spoločenského diania.


Po revolúcii sa stal prvým demokraticky zvoleným primátorom Spišskej Novej Vsi. Na tomto poste osvedčil svoje diplomatické schopnosti v domácej i zahraničnej samospráve. Za jeho fungovania sa mu podarilo obnoviť väčšinu mestských budov, dokončiť rekonštrukciu Reduty a divadla či rozšíriť Zoologickú záhradu.

„Osobitnú pozornosť venoval bytovej výstavbe a príprave projektov na využitie pomoci z programov Európskej únie. Mesto počas jeho primátorstva získalo medzinárodný kredit, rozvíjalo sieť partnerských miest, ekonomických aj kultúrno-spoločenských vzťahov,” uvádza mesto na svojom webe, pri príležitosti udelenia Ceny primátora mesta v roku 2020.

Posledná rozlúčka so zosnulým bude 2. mája o 13:00 hod. v miestnom Dome smútku.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu