Ťahanovce prídu o sídliskové parkovisko. Čierna stavba ich po rokoch vyjde draho


Foto: Ťahanovce prídu o sídliskové parkovisko. Čierna stavba ich po rokoch vyjde draho Foto: archívne/nitrak.sk

Sídliskové parkovisko vo vnútrobloku na Berlínskej ulici chce mestská časť Ťahanovce zlegalizovať. Postavené bolo ešte v rokoch 2007 až 2008. Jedno z najväčších sídlisk v Košiciach už dlhé roky rieši problém s nedostatkom parkovacích miest. Tie však boli postavené na čierno. 

Ako informuje košický Korzár, mestu k výstavbe chýbali stavebné povolenia, kolaudačné rozhodnutie, dokonca aj súhlas vlastníkov pozemkov. Vtedajší starosta Ťahanoviec Cyril Betuš dnes tvrdí, že vlastníci pozemkov neboli v tej dobe známi. 

„Parkovacie miesta sme využívali úplne normálne, prisťahoval som sa sem pred desiatimi rokmi. Nikdy som nepočul o tom, že by boli nelegálne postavené. Medzi susedmi sa o tom začalo rozprávať len nedávno,“ prezradil nám Tomáš z Ťahanoviec.


Zdroj: Google Maps

Snahy o legalizáciu čiernej stavby ich môžu vyjsť draho

Prvé informácie o problémoch so stavbou prišli ešte v roku 2020, kedy developer upozornil na to, že parkovacia plocha bola postavená na čierno. Mesto však vidí nedostatky, obrátilo sa preto na súd. Magistrát tvrdí, že developer si nárokuje aj tie pozemky, ktoré boli ešte pred takmer päťdesiatimi rokmi vyvlastnené štátom za účelom výstavby sídliska. Napriek niekoľkým nepodareným dohodám je vyriešenie sporu na dobrej ceste.

Starosta mestskej časti Miloš Ihnát priblížil, ako by mohlo finálne riešenie sporu vyzerať. Kvôli legalizácii čiernej stavby prídu o parkovacie miesta a do vlastníctva ich získa súkromník, ktorý si na pozemky nárokuje. Podľa Ihnáta by malo mestu ostať 24 parkovacích miest. Zvyšok z nich pripadne majiteľovi pozemku. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu