FOTO: Košická župa oslavuje storočnicu. Exprezident Rudolf Schuster odišiel so špeciálnym ocenením


FOTO: Košická župa oslavuje storočnicu. Exprezident Rudolf Schuster odišiel so špeciálnym ocenením
Galéria: 11 fotiek
Foto: Facebook/Košický samosprávny kraj

Košický samosprávny kraj (KSK) oslávil výročie prvého rokovania Košickej župy XX slávnostným zasadnutím zastupiteľstva v priestoroch Východoslovenskej galérie, kde pred sto rokmi zasadala pôvodná župa presne 23. apríla 1924.

„Volebné štandardy na našom území prekročili mnohé západoeurópske demokracie. Napríklad všeobecné a tajné volebné právo mali aj ženy, čo v tých časoch vôbec nebolo samozrejmosťou. Progresívne boli aj projekty vtedajšej župy - počas piatich rokov vybudovala internát, zriadila ústav pre hluchonemých, taktiež zriadila, zrekonštruovala a prevzala viacero nemocníc v župe, starala sa o 1 300 kilometrov ciest a za zmienku stojí aj projekt meliorácie Východoslovenskej nížiny,” priblížil historický význam župan.

Na tomto historickom mieste predstavil Trnka putovnú panelovú výstavu, ktorá približuje obdobie Československej republiky a chod vtedajšej samosprávy. Výstava, na ktorej spolupracovali viacerí renomovaní historici, je cielená hlavne na stredoškolákov, a preto obsahuje interaktívne prvky a vizuálne materiály vrátane 3D puzzle a dobových fotografií. Pripravená je aj analógová hra, ktorá preverí znalosti o Košickej župe. Nebude chýbať ani fotostena pozostávajúca z upravenej historickej fotografie.


Výstava bude prístupná aj pre širokú verejnosť, ktorá si ju môže pozrieť počas slávností Župných dní v jednotlivých krajských mestách - 26. apríla v Rožňave, 3. mája v Spišskej Novej Vsi, 10. mája v Michalovciach a 17. mája v Košiciach.

Súčasne bolo na utorkovom zasadnutí župy schválené udelenie Čestného občianstva KSK, čo si ako prvý v histórii odniesol bývalý prezident Slovenskej republiky a trojnásobný primátor Košíc Rudolf Schuster. Ocenenie mu bude odovzdané na dnešnom galavečeri Osobnosti KSK v Národnom divadle. V rámci výročia bola predstavená aj nová publikácia o Jánovi Kňazovickom, ktorý bol in memoriam ocenený titulom Historická osobnosť regiónu za rok 2023.

 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu