VIDEO: Na sídlisku Východ vyrástol nový priestor na šport. Lákadlom je interaktívne ihrisko s bluetooth čipmi


Foto: VIDEO: Na sídlisku Východ vyrástol nový priestor na šport. Lákadlom je interaktívne ihrisko s bluetooth čipmi
Galéria: 9 fotiek
Foto: Facebook/Spišská Nová Ves/oficiálna stránka

Na sídlisku Východ v Spišskej Novej Vsi otvorili počas víkendu nový vnútroblok. Otvorenia sa zúčastnili stovky Spišskonovovešťanov, ktorí na vlastnej koži otestovali novovybudované priestory, na ktorých konečnej podobe mohli participovať aj oni sami prostredníctvom verejnej ankety.

Na sídlisku pribudlo detské ihrisko pre väčšie aj menšie deti s niekoľkými prvkami, ktoré boli navrhnuté s ohľadom na požadované normy a bezpečnosť. Športové vyžitie ponúka multifuknčné ihrisko s mantinelmi, futbalovými bránkami, basketbalovými košmi a tiež odberateľnými stĺpmi na volejbal. 

Ako uviedol riaditeľ Mestského podniku služieb (MPS) Tomáš Hamráček, súčasťou ihriska je aj novinka „interaktívne ihrisko“. V niektorých prvkoch ukryli bluetooth čipy. Úlohou je nájsť tieto stanovištia pomocou aplikácie cez mobil a plniť rôzne úlohy. „Hra je nielen o znalostiach, ale aj o rýchlosti, fyzickej zdatnosti a dobrom plánovaní. Deti tým pádom využívajú síce mobil, ale sú na čerstvom vzduchu a hýbu sa,” priblížil zámer.

Pri ihrisku sa nachádza aj menšia fitness zóna a na celom priestranstve pribudol aj nový mobiliár v podobe lavičiek, košov, stojanov na bicykle a tiež verejné osvetlenie.



Ako dopadová plocha pri všetkých prvkoch bol použitý gumený liaty povrch. Aby sa však zachovala aj zeleň, vo vnútrobloku vysadili až tridsaťtri nových stromov, z toho desať čerešní, desať javorov a ako izolačnú zeleň medzi ihrisko a bytovku zasadili sedem hlohov. Areál bude zdobiť aj niekoľko záhonov z trvaliek, okrasných tráv a jarných cibuľovín.

S výstavbou vnútrobloku začali pracovníci MPS ešte v auguste, pričom dokončený bol v novembri 2023 a kolaukádcia prebehla mesiac na to. Ihrisko sme však ponechali cez zimu oplotené, aby nedošlo k jeho poškodeniu a aby sa lepšie uchytila vysadená zeleň,” vysvetlil Hamráček.

Celkové výdavky na stavbu boli vo výške takmer 528-tisíc eur bez DPH, pričom mesto využilo európske fondy, z vlastnej kasy dofinancovalo iba päť percent, čo predstavuje niečo okolo 102-tisíc eur.

„Verím, že sa nám podaria ešte ďalšie takéto investičné podobné akcie. Najbližšia nás čaká na sídlisku Tarča, projekt Rodinka, podobný projektu, ktorý bol pred dvomi rokmi otvorený na sídlisku Mier,” uviedol primátor mesta Pavol Bečarik. Mesto sa tiež uchádza o externé zdroje z výzvy OP Slovensko na realizáciu obdobného vnútrobloku na sídlisku Západ I.

Galéria: 9 fotiek




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu