FOTO: Milovníci adrenalínu, tešte sa! V Gombaseku otvorili zážitkový Zipline


FOTO: Milovníci adrenalínu, tešte sa! V Gombaseku otvorili zážitkový Zipline
Galéria: 19 fotiek
Foto: Facebook/Košický samosprávny kraj

Gombasek sa stáva významným bodom na mape slovenského turizmu. Najnovším prírastkom v areáli Gombaseku je zážitkový Zipline, ktorý prechádza cez celý komplex a sľubuje adrenalínové vzrušenie nad jeho panoramatickými výhľadmi. Okrem toho bola predstavená aj nová expozícia historických artefaktov s názvom Leží tam poklad ukrytý, čím sa lokalita stáva ešte atraktívnejšou.

Zipline, ktorý je najdlhším svojho druhu v Košickom kraji, má svoj začiatok na vyhliadkovej veži kempingu a končí pri pozostatkoch pavlínskeho kláštora. Tento kláštor, ktorý bol súčasťou náučného chodníka od roku 2017 vďaka podpore z grantového programu Terra Incognita, pridáva k historickému a kultúrnemu bohatstvu oblasti.

„Práve Zipline Gombasek je dôkazom toho, že sme nielen krajom pekných atrakcií, ale najmä zážitkov. Teší ma, že vo svete obľúbený zipline prinášame práve do okolia Rožňavy, ktorej prírodné a kultúrne bohatstvo má veľký potenciál pre prilákanie väčšieho množstva návštevníkov,” uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Aj napriek výzvam spojeným s pandémiou a zvyšovaním cien stavebných materiálov sa projekt Zipline napokon úspešne dokončil, aj keď bol pôvodný plán vytvorenie lanovej dráhy s dĺžkou 750 metrov, neskôr ju skrátili na 500 metrov. Celková investícia dosiahla 300 000 eur a vďaka nej môžu turisti využívať novú adrenalínovú atrakciu najmä počas letnej sezóny.

O rozvoj a obnovu Gombaseckého areálu sa stará Občianske združenie pre rozvoj Gombaseku, ktoré od roku 2016 vedie snahy o jeho zveľadenie. V areáli nie sú iba ruiny kláštora, ale aj zvonica, ktorá slúži ako vyhliadkové miesto a Gombasecká jaskyňa.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu