Koniec diaľničnej známky? Na týchto úsekoch ju košickí vodiči nebudú potrebovať


Foto: Koniec diaľničnej známky? Na týchto úsekoch ju košickí vodiči nebudú potrebovať Foto: FB Robert Fico

Rezort dopravy plánuje zrušiť povinnosť zakúpenia si diaľničnej známky pre osobné autá, ktoré chcú využiť len jeden z vybraných mestských obchvatov. Ak zmena prejde, vodiči v Bratislave, Nitre, Žiline, Poprade, Prešove a Košiciach by od októbra tohto roka nepotrebovali pri presune po mestskom obchvate diaľničnú známku. Ide o komunikácie, ktoré sú významné pre vnútromestskú dopravu a pritom sú súčasťou diaľničnej siete.

„Po prepočte je výpadok tržieb absolútne minimálny,“ povedal minister dopravy Jozef Ráž ml. „Ide o občanov, ktorí by za normálnych okolností diaľničnú známku zakúpenú nemali. Keď im ten obchvat dáme zadarmo, tak ich to bude motivovať, aby z mesta prešli na obchvat. Odsmeruje to dopravu z miest na obchvaty, ktoré sú už vybudované.“

V Bratislave pôjde o obchvat D2 Stupava - Jarovce, D4 Jarovce - Rača a R7 Nivy - Bratislava Juh. V Nitre budú bez poplatkov úseky na R1 Nitra západ - Nitra východ a Nitra západ - Nitra Kynek. V okolí Žiliny sa zmena dotkne úseku Hričovské Podhradie - Žilina juh na D1 a Hričovské podhradie - Žilina sever na D3. V Poprade pôjde o úsek Poprad Vysoké Tatry - Poprad východ na D1, v Prešove na D1 Prešov západ - Prešov juh a na R4 Prešov západ - Prešov Dúbrava. Napokon v Košiciach to budú úseky Košice sever - Rozhanovce na D1, Rozhanovce - Košické Oľšany na R4 a Košické Oľšany - Košice Šaca na R2.

Premiér Robert Fico zároveň zdôraznil, že vláda sa nevzdáva ambície zobrať kompetencie samosprávam pri rozhodovaní o cestách na ich území. „Ak samospráva urobí rozhodnutia, pokiaľ ide o dopravu v meste, ktoré komplikujú život všetkým. To, čo predviedol pán Valo v Bratislave, komplikuje život všetkým. Bude v ustanoveniach v cestnom zákone, ktoré umožní štátu, aby zasiahol do tejto kompetencie samosprávy,“ uviedol Robert Fico.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu