Košice bojujú za zachovanie ľudových tradícií. Centrum tradičnej kultúry bude zázemím pre folkloristov i remeselníkov


Foto: Košice bojujú za zachovanie ľudových tradícií. Centrum tradičnej kultúry bude zázemím pre folkloristov i remeselníkov
Galéria: 6 fotiek
Foto: Facebook/Košický samosprávny kraj

Košický samosprávny kraj (KSK) predstavil ambiciózny projekt výstavby nového Centra Tradičnej Kultúry v mestskej časti Nad Jazerom pri Obchodnej akadémii Polárna, ktoré sa stane zázemím pre viac ako 300 folklórnych kolektívov v regióne.

Centrum, ktoré by mohlo vyrásť v priebehu najbližších piatich rokov, ponúkne komplexné priestory na rozvoj kultúrneho dedičstva a folklórnych tradícií vrátane tréningových priestorov, javiska, krojovne, archívu a priestoru pre remeselné aktivity.

„Na území kraja aktuálne pôsobí vyše 300 folklórnych kolektívov, z toho 242 dospelých a 73 detských a mládežníckych. O ich rozvoj sa už teraz stará naše Centrum kultúry Košického kraja. Vnímame rastúci záujem o naše tradície, a tak sme sa rozhodli priniesť na svetlo projekt Centra Tradičnej Kultúry. Skúsme si toto centrum predstaviť ako pomyselnú strechu nad kultúrou v našom kraji,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.  

Tento projekt, ktorý bude druhým svojho druhu na Slovensku, si dáva za cieľ poskytnúť špičkové zázemie pre umelcov, ktorí sa venujú zachovaniu kultúrneho dedičstva Košického kraja v jeho autentickej i modernej podobe. Po dvoch rokoch príprav sa blíži vyhlásenie architektonickej súťaže, ktorá by mala určiť finálny vzhľad centra.

„Súbory a skupiny často nemajú žiadne priestory na tréning a vzácne staré kroje sú uskladnené v nedôstojných podmienkach. Často tvoríme na kolene a je snom mnohých z nás pracovať v profesionálnych podmienkach. Tradičnej ľudovej kultúre sa venujeme z lásky a presvedčenia, preto sme veľmi radi, že prichádza projekt, vďaka ktorému sa nám k folklóru podarí pritiahnuť viac mladých ľudí,“ uviedol vedúci košického Folklórneho súboru Borievka Ján Vajda.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu