Nové ihrisko na Sídlisku KVP je sklamaním, voda zaplavuje priehlbiny. Čo na to starosta?


Foto: Nové ihrisko na Sídlisku KVP je sklamaním, voda zaplavuje priehlbiny. Čo na to starosta? Foto: Archív M.V.

Multifunkčné detské ihrisko na sídlisku KVP prešlo len v nedávnej dobe rekonštrukciou, domáci však už začínajú objavovať prvé nedostatky. Na novostavbe objavili priehlbiny, v ktorých sa po dažďoch zdržiava voda. „Sucho tam bolo minulý týždeň, keď dobré 2 týždne bola teplota nad 20 stupňov. Po daždi sa tam voda drží aj 3-4 dni. A kým to vyschne, už aj znova prší,“ popísala situáciu obyvateľka sídliska.

Autor príspevku sa pýta, či by malo mesto takúto stavbu vôbec prebrať. Starosta mestskej časti Ladislav Lörinc argumentuje tým, že kolaudácia vnútrobloku zatiaľ ešte neprebehla. Dodal, že sa na nedostatky budú pýtať aj samotného zhotoviteľa - firmy Eurobau. Upozornil však, že „objednávateľom je mesto Košice a MMK musí jasne povedať, či toto bude reklamované alebo nie“. Asfaltová plocha nikdy nebude dokonale rovná na takej šírke. Väčšinou sa spáduje do strany (na cestách a chodníkoch). Tu chceli vytvoriť rovnú plochu a takto to dopadlo,” konštatoval starosta.

Staviteľ ihriska sa točil v problémoch už skôr

Asfaltová plocha bola vystavaná ako súčasť rekonštrukcie exteriérových priestorov sídliska KVP. Tá zahŕňala detské a športové ihriská, pingpongové ihrisko, lavičky, sadové úpravy či nové chodníky a pergoly vo vnútrobloku ulíc Bauerova a Jasuschova. Projekt financovaný z európskych peňazí mala na starosti firma Eurobau, ktorá sa už v minulom roku potýkala so značnými problémami. Na nedostatky v priebehu výstavby pritom už pred takmer rokom upozorňoval Lörinc.


Už v júni minulého roka upozorňoval na fakt, že stavebná firma projekt realizovať nestíha. „Už pár mesiacov s údivom, prekvapením sledujeme a monitorujeme stavbu každý deň a fotíme prázdne stavenisko. Firma za 8 mesiacov od prevzatia staveniska pokročila minimálne. Harmonogram nesedí, stavebný denník vedený laxne, stavebný dozor, čo nedozoruje,“ napísal vtedy na sociálnej sieti.

V meste tak panovali pochybnosti, či predlžovanie výstavby neohrozí aj samotné financovanie z eurofondov. Obavy sa neskôr stali skutočnosťou. Ako ešte vo februári tohto roka informoval košický Korzár, sídliskové projekty z eurofondov sa nestihli na čas. Tieto nedostatky tak mestu spôsobili škrty v rozpočte vo výške 350-tisíc eur.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu