Spišský hrad tak ako ste ho ešte nikdy nevideli. Letná sezóna sprístupní nové časti a predstaví novinky


Foto: Spišský hrad tak ako ste ho ešte nikdy nevideli. Letná sezóna sprístupní nové časti a predstaví novinky Foto: spiskemuzeum.com

Spišský hrad po zimnej prestávke oficiálne odštartuje svoju letnú sezónu už o pár dní. Ako je už zvykom, aj tento rok bude slávnostné otvorenie sezóny sprevádzané rôznorodým programom a sprístupnením doposiaľ „neprebádaných” častí hradu.

Hoci ste priestory hradu mohli navštíviť už počas veľkonočných sviatkov, až počas dňa pracovného pokoja 8. mája sa sokoliarskym predstavením a za rytmu hudby a tanca oficiálne otvoria jeho brány. Priestorom bude rozvoniavať ochutnávka z hradnej kuchyne a pre deti bude pripravená detská zóna s virtuálnou realitou. Začiatok je o 11:00 a potrvá až do 16:00 hod.

Pre návštevníkov hradu si pripravili aj niekoľko noviniek. Okrem troch tradičných expozícií - hradná kuchyňa, mučiareň a história hradu, bude po novom sprístupnená aj ďalšia, konkrétne zbrojnica na Románskom predhradí. Doteraz do nej žiaden návštevník nevkročil. Po prvýkrát sa otvorí aj priestor novozrekonštruovanej veže na dolnom nádvorí, kde bude umiestnená expozícia o prírode. V priebehu mája však pribudnú aj ďalšie zaujímavé doplnky.


Zmeny sa dotknú aj cenníka. „Oproti minulému roku bude vstup malinko vyšší vzhľadom na vývoj cien a prihliadnúc na to, že tento rok otvárame okrem stredného a dolného nádvoria aj Románske predhradie,” informovali.

Letné mesiace budú takisto plné bohatého programu. Okrem živých sôch, dní mučenia či šermiarskych vystúpení ožije hrad festivalom Súhradnice, na ktorom vystúpi niekoľko umelcov a tých, ktorí láka preskúmavanie hradu v nočných hodinách, tí si budú môcť vychutnať nočnú prehliadku s premietaním, takzvaným videomappingom na steny Románskeho predhradia.

Naďalej však ostáva uzatvorená časť horného hradu, ktorá podlieha rekonštrukcii. Aj napriek tomu však hrad ponúka zákutia, ktoré je radosť objavovať.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu