Dôležité výročie Košice doplnia o parádny zberateľský kúsok. K limitovaným bankovkám sa viete dostať aj vy


Foto: Dôležité výročie Košice doplnia o parádny zberateľský kúsok. K limitovaným bankovkám sa viete dostať aj vy Foto: Facebook/ Rasťo TRNKA

Sté výročie prvého zasadnutia Košickej veľžupy sa samosprávny kraj rozhodol svojim obyvateľom ozvláštniť. Pokiaľ ste zberateľom jedinečných kúskov, edícia bankoviek s návrhom talentovaného ilustrátora vás iste poteší. Kraj bude v priebehu akcie predávať limitovanú sériu eurobankoviek Košického samosprávneho kraja ilustrovanú Adriánom Ferdom.

Získať ich môžete počas Župných dní Košického kraja na jednom zo štyroch miest. Dostanete sa k nim v Rožňave, Spišskej Novej Vsi, no aj v Michalovciach a Košiciach. V prípade, ak to nestihnete, nevešajte hlavu. 

Bankovky budú vydávané v štyroch farebných vydaniach, podľa toho, v akom regióne si ich zakúpite. Červené bankovky nájdete na Gemeri, zelené na Spiši, zlatožlté v Above a modré na Zemplíne.

Košická župa má dlhú históriu, prvý župan mal pod palcom celý východ

Košická samospráva oslavuje sto rokov, a to aj napriek tomu, že jej oficiálny vznik sa datuje až k 1. januáru 1923. Systém žúp sme vo vtedajšom Československu prebrali ešte z Rakúsko-Uhorska. Košická župa bola vtedy omnoho väčšia, ako ju poznáme dnes. Prvý župan, Ján Rumann, ktorý do župného kresla zasadol, mal pod palcom 17 východoslovenských okresov. Dosah košického župana vtedy siahal aj na sever, pričom v správe mala aj okresy Prešov, Sabinov a Bardejov či dokonca Sninu a Humenné.


Zdroj: B. Šprocha, P. Tišlár/ Údaje o prirodzenej mene obyvateľstva Slovenska

Svojou bankovkou sa pochválil aj legendárny Ander

Svojou vlastnou bankovkou sa môže pochváliť aj Ján Pisančin, legendárny zabávač, ktorého však všetci lepšie poznajú pod menom Ander z Košíc. Ľudový zabávač s 60-ročnou kariérou, pre ktorého je humor celým životom sa rovnako, ako ilustrácie Adriana Ferda, dostal na eurobankovku. Jej predaj sa rozbehol ešte v marci. Zbierku vzácnych bankoviek si tak môžete rozšíriť rovno o dva výnimočné kúsky z Košíc.

Zdroj: Bankovkar



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu